lördag 30 maj 2009

Så blir mandatfördelningen

Det är vanskligt att göra valprognoser för EU-valet. Det relativt till riksdagsvalet låga valdeltagandet gör att röstningsbenägenheten hos olika partiers väljare kan slå igenom starkt i valresultatet. Likaså finns det hos väljarna en tendens till att i EU-valet använda sin röst som en opinionsyttring. Genom att det endast är 18 mandat som ska fördelas så kommer det dessutom att uppstå ett antal marginaleffekter. 20 % av rösterna kan ge såväl 3 som 4 som 5 mandat lite beroende på hur de andra partierna presterar i förhållande till 4 % gränsen. Jag har i alla fall gjort en liten mandatfördelningsberäkning utgående från Sifos senaste opinionsundersökning. Fördelningen blir som följer.
Moderaterna 5 mandat (+ 1 jämfört med valet 2004), Folkpartiet 2 (+- 0), Centerpartiet 1 (+- 0), Kristdemokraterna 0 (- 1), Socialdemokraterna 6 (+ 1), Vänsterpartiet 1 (- 1), Miljöpartiet 2 (+1), Junilistan 0 (- 3), Piratpartiet 1 (+1).

Jag hoppas att du som följer den här bloggen också har hittat till min podradioblogg. Där återfinner du längre intervjuer med sju av de moderata kandidaterna. Förutom de fem nationella toppkandidaterna har vi också intervjuat Anna Maria Corazza Bildt och Arba Kokalari. Adressen till podradiobloggen är http://dinledamot.wordpress.com

Aftonbladet SvD

4 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Skulle inte förvåna om Piratpartiet knaprar ihop till ytterligare ett mandat.
Vem som tappar det står skrivet i stjärnorna.
Förhoppningsvis tappar inte moderaterna förväntad ökning.
Men gör vi det så är det självförvållat.

Anonym sa...

Moderaterna backar i ny mätning
I Sifo:s senaste opinionsundersökning inför EU-valet får Piratpartiet sex procent och moderaterna tappar till 22,6 procent, en nedgång med 1,3 procentenheter, jämfört med föregående mätning. Det rödgröna blocket leder och får 48,4 procent medan den borgerliga alliansen får 41 procent. SR.SE 30/5

Märkligt att inte väljarna förstår hur bra allt kommer att bli när FRA, IPRED, ACTA Telekompaketet mm. får fullt genomslag. Kan du inte göra en insats nu Göran?

Anonym sa...

Det verkar som att piraternas våg börjar sjunka. men dom kan ändå klara att knipa en plats.

Jag tycker ändå att den stora nyheten skulle vara att KD åker ur. Helt och hållet! Frågan är om det kan vara en trend inför riksdagsvalet 2010. Dom har i alla fall haft problem tidigare i opinionsmätningar.

Göran Pettersson sa...

Jag tror att det är vanskligt att dra slutsatser rörande riksdagsvalet 2010 från valresultatet i EP-valet. Vidare tror jag att vi kan komma att få se kraftiga förskjutningar i resultaten under de sista två veckorna men det ser fortfarande hoppfullt ut att vi moderater ska göra ett bättre val än 2004.