tisdag 30 november 2010

Lovande om personalförsörjningen

Just nu pågår en presskonferens om försvarets personalförsörjning. Jag tycker att det hela låter mycket lovande. Särskilt gillar jag att man lyfter fram behovet av en aktiv rekrytering på landets gymnasier och att man föreslår att information om försvaret ska ingå som en del i läroplanen. Liknande idéer fanns i Försvarsmaktens perspektivplanering redan för tio år sedan, tyvärr var då inte politiken mogen att ta till sig idéerna. Nu har mycket tid gått förlorat men med denna utredning verkar tåget vara uppe på spåret igen. Utredningen finner du på sidan
http://www.regeringen.se/sb/d/12709/a/156312

5 kommentarer:

jan-olov sa...

hej

nej jag tycker vi är helt fel ute och vi borde lära av Norge och Finland som betänkandet i stort sett förbigår trots liknande geostrategiska förhållanden.
Norge och Finland satsar ökade resurser på sitt försvar och tar försvaret av sitt land på allvar. I Sverige däremot prioriterar vi i faktisk handling fortfarande i försvarsmakten det internationella.
Jag anser det helt fel.
Sverige först ty jag bor här och vi har med facit i hand massförstört vårt försvar.

Bra däremot att Tolgfors har som jag bedömmer en äkta vilja att göra något åt detta men med liggande dimensionering av försvarsmakten och anskaffningsplaner försöker vi oss på att gå från en bottenplacering i div 6 till en topplats i div 5 MEN DET DUGER INTE.
Vi kan fortfarande inte försvara landet framgångsrikt.
Kn jan-olov Holm

Henrik sa...

@ Göran Pettersson

Jo verkligen


http://chefsingenjoren.blogspot.com/2010/11/rattorna-lamnar-skeppet.html

Per K Eleman sa...

Personalförsörjning och arbetsbrist…

Som lekman på området är det när man läser kap. 54 Arbetsskyldighet, sid 171-179 i betänkandet av utredningen om försvarsmaktens framtida personalförsörjning (SOU 2010:86), inte utan att man blir påtagligt fundersam över rådande rättsläge.

Har, så länge det de facto ännu inte existerar några nya anställningsavtal med internationell arbetsskyldighet inkluderad, försvaret något lagligt stöd för uppsägning av de anställda som inte svarat, svarat nej eller svarat ja med förbehåll på den intresseenkät som överbefälhavaren – mitt i sommarens värmebölja - lät skicka hem till de individer som ansågs vara anställda av myndigheten?

Det förefaller i enlighet med utredarens resonemang inte på något sätt vara självklart.

Anonym sa...

Den bästa marknadsföring är nöjda anställda.

Personalhanteringen inom försvaret är i dagsläget usel så jag är skeptisk till om rekryteringsläget kommer att se bra ut när nästa kull rycker in. Istället för att gå på presskonferenser borde du gå ut och lyssna i din omgivning istället. Flashback är även det ett utmärkt verktyg eftersom människor från hela samhället finns där. För att citera verklighetens folk:

https://www.flashback.org/t1369967p3
Ja. Av oss som sökt omgång ett är det bara ca 1000 som fått en preliminär placering, visserligen är det 800 platser drygt, men tänk då på att detta är första omgången de gjort reklam för. De har inte ens tillräckligt med sökande till omgång två, och då kan man tänka på att av dryga 6000 sökande är bara 1000 aktuella för att genomgå utbildningen i omgång ett. Det verkar vara svårt att rekrytera och jag tror inte att det beror på den kassa lönen. Övergången till yrkesarmé är genomfört på ett så dåligt sätt att man blir närmast illamående.

Betänk följande:
1. Man går ut med massor av reklam, ÄVEN till de som redan anmält sig - känns inte professionellt.
2. Man erbjuder ingen vettig information, därför att alla inblandade säger olika. Pliktverket säger en sak, yrkesvägledaren en annan och försvarsmakten en tredje.
3. Försvarsmakten har ett förhållandevis dåligt folkstöd, och utomlandsinsatser har ganska kass förankring hos folket (ja, ca 50% är positiva men åsikten att de ska hem hörs betydligt oftare och högre).
4. Villkoren är dåliga.
5. Avtalen är dåliga som bäst, otydliga och ofärdiga som sämst.

Dessutom dras de med problemet att man kan, jätteenkelt, genomföra GMU (4500/mån skattefritt gratis kost/logi), sedan få provanställning 6månader (befattningsutb), och sen sticka efter 9 månader utan uppsägningstid eller att FM kan göra nånting. The complete lumpen experience utom att man har gjort allt lite enklare och man får mer pengar för spektaklet.

Hur fan ska de fylla leden? Ja säg det. Och då har jag inte ens tagit med lönen i bilden (den är faktiskt inte SÅ jävla dålig när man tänker på att missionstillägg, övningsdygn osv tillkommer).

Lövet sa...

Skojar du? SMS:ade uppsägningsbesked....