söndag 5 december 2010

Utrikespolitik avgör ändå inte riksdagsval

Socialdemokraterna är mitt uppe i en process att välja en ny partiledare. Samtidigt genomför de en delvis offentlig översyn av sin politik. Av en ren tillfällighet sammanfaller dessa processer med WikiLeaks avslöjande av amerikansk diplomatisk korrespondens. Måhända kommer vissa av dessa avslöjanden väl till pass för valberedning och blivande partiledare. Det pågår troligen en dragkamp mellan höger- och högerfalangerna inom Socialdemokraterna. Realisterna inom partiet är säkert mycket medvetna om att väljarna inte kommer att belöna en vänsterinriktad finanspolitik. På utrikespolitikens område avgörs dock inga riksdagsval, dessutom innebär medlemskapet i EU att den svensk utrikespolitik numer huvudsakligen är för nationell konsumtion.

Mitt tips är därför att högerfalangen vinner striden om partiledare och finanspolitiska företrädare. Vänsterfalangen kompenseras med makten över utrikespolitiken. Utrikespolitiken tillåts blir mer aktivistisk och med en tydligare antiamerikansk profil. Utrikespolitiken offras.

Jag är inte särskilt konspiratoriskt lagd. Hade jag varit det hade jag troligen tyckt att WikiLeaks avslöjande om Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson kommit osedvanligt lägligt för vänsterfalangen.

Expressen Expressen Aftonbladet SvD DN SvD Aftonbladet Aftonbladet

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Det pågår troligen en dragkamp mellan höger- och högerfalangerna inom Socialdemokraterna."

Det är möjligen inte allt för djärvt, att utifrån dessa förutsättningar, tippa att högerfalangerna går segrande ur den striden. ;-)

Göran Pettersson sa...

Tack för din uppmärksamhet. Det sägs ju att inbördes strider är de mest hänsynslösa. Man undrar hur det hade varit om det varit höger- mot högerfalang :-)