måndag 27 december 2010

Kan en ny ledare sluta leden?

Processen att utse en ny partiledare för Socialdemokraterna går vidare. Jag undrar hur den nye ledaren kommer klara av att ena partiet efter den intena kampen som nu utkämpas. Det känns som om Socialdemokraterna kommer att vara i stort behov av yttre fiender när de blåst eldupphör för sitt inbördeskrig. Men mot vad ska de gå till kraftfullt angrepp? Förra mandatperioden var åtstramningen av bidragen och införandet av jobbskatteavdraget det röda skynket. Men såväl Mona Sahlin som Thomas Östros har efter valet distanserat sig från kritiken av Alliansregeringens ekonmiska politik.

Jag förvånas över den kraft med vilken kritiken mot partiledningen framförs på ett antal tunga socialdemokratiska bloggar. Jag undrar hur det kommer låta när den nye ledaren är vald. Kommer en del av de mest kritiska Socialdemokraterna att lämna partiet?

Inför valet 2014 kommer troligen Socialdemokraterna att få ta ställning till ett antal nya skattesänkningar. En naturlig utveckling av den förda skattepolitiken är att ytterligare belöna arbete. Det kommer innebära ytterligare jobbskatteavdrag och höjning av gränsen då man betalar statlig inkomstskatt. Det är två skattesänkningar som både är bra för den enskilde och ekonomins funktionssätt. När fler väljer att arbeta så ökar även den gemensamma kakan. Det ska bli spännande att höra Socialdemokraternas argument emot dylika skattesänkningar.

I förra veckan samtalade jag med skatteutskottets ordförande Henrik von Sydow om skattepolitiken. Du kan höra samtalet om du klickar på denna länk.
Peter Andersson Mitt i steget Gunnar Wetterberg Expressen Aftonbladet K-G Bergström Affärsvärlden

1 kommentar:

Anonym sa...

Bäste Göran Pettersson!
Du skriver...."när fler väljer att arbeta"...Som om det skulle vara ett val!
Tyvärr så är inte verkligheten numera berskaffad på det viset så att det är ett val...
Den allt överskuggande majoriteten av de som idag är öppet arbetslösa eller befinner sig i "arbetsmarknadspolitiska" åtgärder skulle nog inget hellre välja än att välja att ha en anställning och ett jobb att gå till...
Men tyvärr så ser verkligheten inte ut på det viset att det finns några lediga jobb så att det finns ens tillstymmelsen till ett val!
MVH
chief karlsson