måndag 6 december 2010

Ett Europeiskt Kommuninvest

Financial Times innehåller idag flera nyheter av betydelse för Sverige. Den mindre betydelsefulla citeras flitigt i svensk press. Den handlar om att Anders Borg av FT rankas som nummer fyra av EU:s finansministrar. Rankingen är en blandning av subjektiva värderingar och ren nyckeltals jämförelse. Personligen tycker jag att dessa topplistor kan klassificeras som underhållning.

En annan artikel med större sprängkraft har ännu inte fått något större genomslag i svensk media. Artikel är skriven av Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker och Italiens finansminister Giulio Tremonti (refereras i DI). De två framför att det ska skapas en gemensam upplåningsmyndighet (jämför med Riksgälden) som skulle ge ut Euroobligationer. Tanken är långt ifrån ny, den har framförts många gånger av representanter ifrån Italien. Jag är mycket skeptisk till idén. En gemensam upplåningsmyndighet skulle skapa ytterligare möjligheter för stater att missköta sina statsfinanser. Idag straffas staterna av marknaden som begär högre räntor. En gemensam euroobligation skulle vad jag förstår jämna ut upplåningskostnaderna.

Jean-Claude Juncker och Giulio Tremonti uppmanar i sin artikel till snabb aktion. Det blir spännande att följa dagens reaktioner på utspelet.
SvD VA DN

1 kommentar:

Leif Ekstedt sa...

OK men Du har som flertalet av våra riksdagsmän svårt för att kommentera andra pekpinnar i SVD.
Sten Nordin tycks ha full koll på det hela. Slussen och Boulbee måste klia i allas nackar.