fredag 9 maj 2008

Från en terrass i South Carolina

Denna veckas program är inspelat i den amerikanska södern, närmare bestämt på terrassen till Paul Sommervilles hus i Beaufort. Jag och Jacob summerar vår studieresa till USA och vi kommenterar våra besök till finans- och budgetinstitutioner samt våra besök vid Pentagon och Marinkåren. Du kan lyssna till programmet genom att följa den här länken. Tidigare program finns tillgängliga på http://dinledamot.libsyn.com

3 kommentarer:

Anonym sa...

Spiken i kistan?

Det avsomnade moderata samlingspartiet sa sig stå som garant för en stabil svensk säkerhetspolitik, baserad på ett trovärdigt svenskt försvar.

I det nya moderaterna verkar man istället leva i tron att landets utrikesminister ensam kan axla denna roll, genom att uttrycka sitt ogillande gentemot olika politiska skeende runt om i världen - ju längre bort från skandinavien desstu bättre.

Att man nu funderar på att skrota landets luftvärn och därmed ställa civilbefolkningen utan skydd i händelse av krig och elände, kan endast beskrivas som häpnadsväckande. Då jag själv vistades på Balkan under mitten av 1990-talet, har jag med egna ögon sätt vilka konsekvenser en oförmåga att försvara sig själv får för ett lands befolkning.

För egen del måste jag tyvärr konstatera att jag inte hängt med den kursändring som genomförts inom moderaterna och att jag nu står villrådig inför nästa val.

Anonym sa...

Jag undrar hur Göran presenterade sig själv på Parris Island. Något i stil med "hi I´m swedish, we don´t need a national defence because we have a Bildt"? Borde vi inte rimligtvis kunna skicka Calle till Afganistan för att levereran några skarpa uttalande, talibanerna skulle säker darra av skräck.

Göran Pettersson sa...

Den svenska säkerhetspolitiken är sedan länge överspelad. Förutsättningarna för en självständig allsidig försvarsmåga saknas för en liten stat. Det krävs en ny säkerhetspolitisk inriktning. Därutöver måste insatsförmågan sättas i centrum och produktiviteten höjas. Detta innebär troligen att dagens personalförsörjning måste förändras radikalt. Den stabsmässiga överbyggnaden måste minskas och kostnadsmedvetenhet prägla alla systemlösningar.

Under besöket i USA besökte vi bland annat en av marinkårens flygbaser. Där samsades fem divisioner under tämligen enkla förhållanden. Man nyttjade dessutom riktiga stridsprövade arbetshästar, F 18 av de första versionerna.

Nästa vecka tänkte jag ge mig på att skriva en alternativ försvars- och säkerhetspolitik för Sverige.