måndag 28 juli 2008

Konspirationsteorier försvagar nejsägarnas trovärdighet

FRA har JK-anmält den bloggare som publicerat ett hemligt dokument på Internet. Jag tycker att det är bra att ärendet för en juridisk behandling. Rubriceringen är misstänkt yttrandefrihetsbrott vilket torde vara ett rätt ovanligt brott. Anmälan är undertecknad av FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson. Han har i sin långa statliga karriär varit såväl domare som rättschef vid försvarsdepartementet så han torde veta vilka chanser han har för att vinna framgång med sin anmälan.

Någonting säger mig att ett stort antal bloggar nu kommer att spinna konspirationsteorier om det svenska rättsväsendet. Men ju grövre alla dessa påhopp blir desto mindre tror jag att nejsidans stöd från allmänheten blir.

Aftonbladet SvD DN Sydsvenskan HD Dagen
_____________
Twingly
Andra bloggar om:

30 kommentarer:

Anonym sa...

Trots att du hyser stort förtroende för Åkessons kompetens tror jag han är ute och seglar när han anmäler ärendet till JK.

En snabbkoll med RTVV visar att bloggen saknar utgivningsbevis och därmed blir ärendet troligen en ren arkiveringsakt hos JK.

Bättre hade kanske varit om Åkesson istället kontaktat en av sina kunder, nämligen SÄPO.

Anonym sa...

Så, det ska vara tillåtet i en debatt för en part att styra informationsflödet, dvs som Ingvar Åkesson häva sekretess för det som talar för, men hävda (i det närmaste) landsförräderi om man hittar något som talar mot?


Här är en idé

Ingvar Åkesson kan hålla käften och Fredrik Reinfeldt kan sluta fly från debatten.

Även om Göran Persson använde härskarteknik och andra avskyvärda taktiker mot sina meningsmotståndare så var han iallafall där och visade upp sig.

Nu har Reinfeldt hållit sig gömd i över en månad.

Den mannen kommer att gå till historien som efterkrigstidens fegaste statsminister.

Anonym sa...

"Han har i sin långa statliga karriär varit såväl domare som rättschef vid försvarsdepartementet så han torde veta vilka chanser han har för att vinna framgång med sin anmälan."

Låt mig dra den första konspirationsteorin: Kanske därför åklagarmyndigheten beslutade att lägga ner förundersökningen gentemot FRA tidigare efter en väldigt kort utredning.

Anonym sa...

Förlåt mig för min kommande fråga. Är du lite småkorkad Göran? Förstår du inte att Åkesson själv just har dödat FRA-lagen med sin anmälan av en bloggare.

Anonym sa...

Seriöst, Göran, men vilken verklghet lever du i? Så verklighetsfrånvarande trodde jag bara Lars Ohly och andra avdankande kommunister var. Ett tips, sätt dig snarast i skolbänken och läs på lite om hur STASI och securitate arbetade. Skillnaden idag är att FRA inte kan gömma sig längre. (och du bör nog leta efter ett annat jobb efter 2010, kanske historeilärare i mona sahllin skolan kan vara lockande? Tror inte de ställer så höga krav där.)

Anonym sa...

Konspirationsteorier? Jisses amalia..suck. Du är bara bloggosvärens byfåne, med dina tidigare inlägg så är min "konspirationteori" att du blivit hjärntvättad av tokhögern i USA under dina besök.

Anonym sa...

Göran

Bara lite av intresse.. Hur kommer det sig dock, med titelns namn i minne, att du är så intresserad av nej-sägarnas kredibilitet nu? Du har ju helt sonika viftat bort alla argument tidigare. Vadan denna direkta skiftning till "försvagning av nejsägnarnas trovärdighet" när du inte har visat någon större sympati för trovärdigheten tidigare. Eller är du lite nervös för att mer negativt komma skall då ännu mer belysning kommer att ske?

Leif Ekstedt sa...

Vem tänker konspirera? Försök i stället inse den politiska snubbeltråd som partiet har skapat alldeles på egen hand.
Cirkusdirektörer har piska för att få sina adepter att götra som de önskar. De slår inte djuren. Men partipiskorna snärtar i själen.

Anonym sa...

Vad var det jag sa?
"FRA:s anmälan inget fall för JK"

http://www.sr.se/ekot/arkiv.asp?DagensDatum=2008-07-28&Artikel=2218913

Anonym sa...

Ha ha - patetiskt!

"Han har i sin långa statliga karriär varit såväl domare som rättschef vid försvarsdepartementet så han torde veta vilka chanser han har för att vinna framgång med sin anmälan."

Han vet ju inte ens vart han skall skicka sin anmälan!

Anonym sa...

Kan bara hålla med anonym om man inte vet vart en anmälan skall skickas så är man knappast lämplig att följa ett regelverk.

Ett vänligt tips Göran Pettersson, läs på lite mer före du skriver ett inlägg i din blogg. Dina väljare kan annars få för sig att du inte är så påläst.

Anonym sa...

Ha ha ha - humor!
Rosa om kinderna?

Anonym sa...

GP, du är uppenbarligen inte så bright och din spåkula verkar vara rätt grumlig.
Det är nog dags att lägga ner bloggandet, för att inte tala om att du bör tala tyst om att du tillhör moderaterna. Partiet behöver nog inte dina björntjänster i dagsläget.

Leo sa...

Det är nu uppenbart att "vår riksdagsledamot" i riksdagen inte lyssnar på sunda argument.

Helst av allt vill han avfärda en stor majoritet av svenska befolkningen, SÄPO, Advokatsamfundet, terrorexperter och IT-experter som okunniga nu alternativt konspirationsteoretiker.

Jo, tack.

Anonym sa...

Tänk att vid IB-affären sa man också "vänta bara, efter rättegången så har folket vänt sig mot FIB-gänget" Jo, man la till lånhåriga också och det kan man kanske inte anklaga Alexandersson för
Tja, man ska väl inte ta till överord så jag säger väl bara att Peter Bratt och Jan Guillou i vart fall inte tillhörde förlorarna. Och man kan väl inte säga att tiden talat emot dem om man betänker de senaste årens avslöjande.
/Birkakatten

Anonym sa...

Hirr hirr
Kunskap och kompetens ?
Ja inte finns den i riksdagen eller hos I. Åkesson.Bevisat nu med anmälan. FRA liknar mer o mer som ett Blöj-STASI.
Läcker som ett såll dessutom om "överskotts information".
Bara I. Åkesson som får läcka om incidenter som inte kan verifieras.
FRA största terrorhotet mot svenskarna just nu, visar sig varje gång de öppnar munnen.

Bo sa...

"Anmälan är undertecknad av FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson. Han har i sin långa statliga karriär varit såväl domare som rättschef vid försvarsdepartementet så han torde veta vilka chanser han har för att vinna framgång med sin anmälan."
Så hamnar anmälan hos fel instans!? Är detta något slags skämt?
Det verkar helt fel att låta dessa amatörer få full tillgång till svenskars kommunikation via kabel.

Anonym sa...

Göran, du återkommer till att du inte anser att brevkommunikation och elektronisk kommunikation är likställda. Du har dock inte förklarat varför du tycker att det är ett större ingrepp att scanna igenom privat information som förflyttas via en fysisk försändelse än att scanna igenom privat information som förflyttas via en elektronisk försändelse. Du säger bara att det är så du tycker, utan att argumentera.

Jag kan inte förstå hur du tänker när du menar att det är skillnad, och du har alltså inte heller försökt att förklara ditt resonemang. Gör ett försök!

Thomas Hallgren sa...

Göran,
Tror du på det där med filter som med hög precision kan få fram hot mot rikets säkerhet?

Tror du på Tolgfors när han pratar om "Tekniska Parametrar"?

Lägg prestigen åt sidan nu och visa att åtminstone du är storsint nog att byta åsikt. Du klamrar dig fast vid fakta som bevisligen är helt fel.

Att låta påskina att nejsägarna är konspiratoriska är att ta ner debatten till en alldeles för låg nivå. Du skjuter din egen trovärdighet i sank.

Försök att ta till dig moståndarlägrets argument. Lyssna seriöst på vad som sägs i stället för att avfärda alla som inte tycker som du som mindre vetande eller konspiratoriska.

Det är faktist din skyldighet som politiker.

Din vän sa...

Man behöver inte vara konspiratorisk för att inse att det är en stor risk att ha ett samhälle där en statlig myndighet får utöva sitt värv hemligt, utan någon kontroll och dessutom för dess chef agera opiononsmässigt som en politiker. Andra myndigheter, som granskas, där får inte högsta tjänstemannen bete sig som en makthavare i samhället. Det är skrämmande att du är riksdagsledamot och att du skyddar detta tänkande. Att riksdagsledamöter blivit en samhällsklass som håller varandra om ryggen och röstar fram en lag som ger en myndighet rätt att fortsätta och dessutom utöka sitt avlyssnande av medborgare, utan att vi får granska vad de gör.
Att inse att en myndighet som får utöva sitt värv i hemlighet, att inse att den kan bli korrupt, det behövs ingen konspiratorisk talang för att inse. Det räcker att läsa grundskolans historia.
Eller tror du att människor födda efter 1940 är annorlunda än människor undar alla tidigare sekler? Exakt när tog människans förmåga till att bli korrumperad slut i så fall?
RS
kulturbloggen.com

Anonym sa...

Nu har det gått ett dygn och Göran lyckas fortfarande inte dyka upp och förklara sitt misstag.

Din domare och rättschef som är så kompetent skriver under en anmälan addresserad till fel instans.

VAD HAR DU ATT SÄGA OM DETTA GÖRAN ?

Anonym sa...

Jag blir skrämd över den totala okunnigheten hos våra riksdagsmän. Dax att rensa bort skräpet från riksdagen och låta nytt friskt blod komma in. De som sitter där nu kan ju ta ut sina gigantiska pensioner eller ännu hellre faktiskt jobba i verkligheten *hahahahahahahahaha*

Anonym sa...

Ok, vi har alltså en rättshaverist som försäkrar att lagen garanterar ett fullständigt skydd för medborgarna, en försvarsminister som betecknar (f.d.?) moderata kärnväljare som vänstersympatisörer och en stor majoritet av ja-sägare som menar att inga moståndare säger ja till signalspaning som princip men nej till inkoppling i kabel trots att blogosfären fullständigt drunknar i personer som säger detta.

Ser du något fel i bilden, Göran? Ser du kanske t.o.m. varför folk inte känner sig lugnade, utan snarare förbannade?

Debatten i sakfrågan är redan avgjord, så den tar jag inte upp.

Anonym sa...

"Konspirationsteorier försvagar nejsägarnas trovärdighet"

Vägran att likställa brev med elektronisk trafik i teknikneutralitetens namn ödelägger Göran Pettersons trovärdighet.

magnus sa...

De borde kanske förbättra förslaget med genomskinlighet -- dvs genomlysning där information om arbetet publiceras (allt kan såklart inte ges fritt för koder för underrättelsetjänsten personal mm måste skyddas; kanske handlingar för offentliggörande som personer kollar utöver det känsliga är närmast kopior på dokumentation?). Finns ärenden som fortfarande är heta, vilket bör höra till undantag, får de efter ytterligare några år redovisas.

Sidoinformation med namn skulle nog inte kunna publiceras. Inte ens polisen, som inte får spana utan tillstånd, lämnar väl ut sidoinformation med namn på avslyssnade ej misstänkta, som lär finnas vid all avlyssning, eller?

En genomskinlighet vore att gå Dennis Töllborgs idé till mötes och är säkert mer än vad t ex Echelon har (i de länder många FRA-kritiker bor och säger de är nöjda med att inte bo i FRA-Sverige), men kabel är ju ett nytt område som innebär breddning.

Skulle det förfarandet vara att ge efter för hot som är FRA:s uppgift att spana på? Är inte så säker på det. Särskilda fall får väl annars efter prövning skjutas upp några år, men genomlysningen garanterar att systemet inte korrumperas...

Bara en tanke. I och med ett nytt sökområde, som kabel, borde kanske FRA obekvämt få finna sig i lite nyordning.

Jag landade, efter insikt att öppningen för detta är ett större steg, ändå på ja-sidan, men tror att genomlysning nog vore bra. Men FRA-kritikerna kanske inte blir nöjda, utan får nytt syre och än mer högljutt påstår att man försöker bluffa igenom något som måste läggas ned helt? Men utlovas ett system med genomlysning...

Alltså information om karaktär, resultat och hur arbetet skett skulle nog vara en återkoppling som garanterar att korruption inte inträffar. Eftersom jag inte är expert på underrättelsearbete vet jag inte om detta är möjligt, men att något upplägg god genomlysning skulle kunna fungera är kanske inte otänkbart?

Well. Ett tankefrö, där idén nog skulle göra Sverige unikt.


Undrars när FRA-kritikerna ska ge sig på Echelon-ländernas spaning? De är ju så engagerade och sitter ibland i dessa länder hojtandes att Sverige är DDR, utan att ha nämnt Echelon där de sitter.

Göran Pettersson sa...

Jag har skrivit ett blogginlägg där jag kommenterar att anmälan lämnades till JK.
http://dinledamot.blogspot.com/2008/07/igr-skrattade-nejsgarna-gott.html

Anonym sa...

Hur kan du vara moderat? Dina åsikter är ju totalitärt socialistiska!

Göran Pettersson sa...

Till Putte:
"Hur kan du vara moderat? Dina åsikter är ju totalitärt socialistiska!"

Vilka av mina åsikter är det du avsåg då?
Personligen trivs jag bra i moderaterna. Jag betecknar mig nog i flera frågor som lite mer konservativ än partiets nuvarande huvudfåra. När det gäller det offentligas roll anser jag att staten ska vara begränsad men stark. Skyddet mot yttre och inre hot är två av statens huvuduppgifter.

Pierre Eriksson sa...

Att kalla ex. domaren för kompetent var väl kanske lite olyckligt? Dumt att håna de dommare som vet hur juridiskt pappersarbete funkar, kul du bjöd på lite småskratt på din bekostnad iaf.

Heder att du syns i debatten iaf, säg det ska finnas en regeringschef har jag hört? Ett mystiskt osynligt väsen. Sägs denne tillhör ditt parti stämmer det? Är han inspärrad i moderatbunkern? Vore kul om han pratade med ibland... vad hette han? Gordo? Nä det var ju en pjäs om en väntan på något annat osynligt.

Anonym sa...

Intressant är vad Göran Pettersson inte skriver.

Det är att Åkesson var rättschef på försvarsdepartementet samtidigt som Anders Björck (m) var försvarsminister.

Samme Anders Björck som nu är ordförande för FUN, Försvarets Underrättelsenämnd - med uppgift att övervaka hans gamle vapendragare. De har ett långt förflutet tillsammans.