tisdag 26 augusti 2008

Acceptera och bli accepterad!

Det var ord och inga visor som moderaternas arbetsgrupp mot utanförskap och segregation levererade på dagens DN Debatt. Det är bra att vi nu tar tag i denna viktiga framtidsfråga. Sverige har i grunden förändrats sedan jag var barn på 60-talet. Idag har runt 20 % av befolkningen en annan etnisk bakgrund än den traditionella svenska. Om det svenska samhället klarar av att nyttja den potentialen så kommer dessa nya svenskar att blir en stor tillgång, om vi misslyckas väntar en katastrof. Jag är övertygad om att arbetslinjen är vägen till framgång även när det gäller integrationen. Ett tydligare fokus på åtgärder som bidrar till självförsörjning via förvärvsarbete kommer att bidra till ökad självkänsla bland våra invandrare samtidigt som det bidrar till att motverka de främlingsfientliga strömningar som vid det senaste valet blev tydliga i flera kommuner i Skåne.
I Norrtälje har vi dragit igång ett projekt inom moderaterna syftande till att engagera fler invandrare som förtroendevalda. Det ska bli spännande att höra på nästa möte hur dagens utspel från arbetsgruppen uppfattats.

Det är nog också hög tid att bjuda in min goda Elisabet Svantesson som gäst till Den politiska talradion. Elisabet är ordförande för den av arbetsgrupperna som arbetar just med integration.

DN SvD Sydsvenskan

13 kommentarer:

Anonym sa...

Verkligen klartänkt av gruppen. Arbetslinjen måste gälla.

Anonym sa...

Finns det inga arbeten så spelar det ingen roll hur mycket ni pratar om arbetslinje.

Har du någon aning om dom sociala konsekvenserna av invandringen? Om vad samhällsforskningen har kommit fram till på senare år? Hur situationen ser ut i Holland?

Erik sa...

Är det inte dags att inse ATT NI REDAN HAR MISSLYCKATS GÖRAN!
Sluta ljug för svenska folket som nu måste leva med skiten!!!
Tvärtemot folkviljan har vi prackats på allsköns idioter från hela världen tack vare ditt och de andra sju riksdagspartierna.

Anonym sa...

Jo, Eric,
När man läser ditt inlägg så är jag benägen att hålla med dej om att det finns tillräckligt många idioter av svenskt ursprung...

Anonym sa...

Billström har naturligtvis rätt. Det var ett påpassligt och bra utspel. Invandringskostnaderna måste minskas.

Problemet är att utspelet inlemmar sig i överordnad borgerlig klassförskansningspolitik, vilket enligt Tankelagen Om Primitiv Association betingar Aftonbladsvänsterns reaktion, med obligatoriskt retorikutbrott humanism fiske i främlingsfientlighetens grumliga vatten blah blah blah blah varigenom vänsterpolitiken diskrediteras folkligt och den borgerliga huvudagendan i själva verket biträdes.

Här blir det lite komplixerat. Analysen behöver föras i mer än ett led, vilket natuligtvis övergår den politiskt-mediala överklassens supraklavikulära kapacitet (folket har ingen alls). Politik = Dumskallarnas Sammansvärjning.

Anonym sa...

Tyvärr Göran. Invandringen är redan misslyckad. Den är redan på mycket god väg att haverera och bli den katastrof som du befarar. Invandringen har redan skenat iväg och missgynnar nu Sverige. Dag för dag förlorar vi bit för bit av vår egen identitet och kultur.
20 % anger du som redan kommer från en annan kultur än vår egen. Tyvärr så stannar nog inte siffran där utan den ökar i rask takt dag för dag. Vi hinner inte ens hämta andan och tänka klart. Håller helt med dig att något måste göras. Men vad? Anser dock det du nu skriver inte är så värst klokt och smart.
Arbetslinjen tror du är det som ska lösa det hela. Jag håller med dig men hur kan du tro det löser bekymmren då inte ens den vanliga arbetslösheten är löst utan den är förvärrad? Nu skriver du att ni i Norrtälje dragit igång ett projekt som går ut på att engagera invandrare som förtroendevalda.

Projektanställa förtroendevalda?

Spännande tycker du? Dumt tycker jag. Är det moderat politik att Sverige skall lösa integrations och ivandringspolitiken med nya bidrag, vilket det blir med ert projekt. Jag är övertygad att när det finns jobb åt alla så löses även invandrares bekymmer. Som det är just nu så konkurerar alla, svenskar som invandrare om jobben. Bara det ett av den största problematiken. Vari finns då logiken att invandrare skall engageras i förtroendeuppdrag och i projektanställningar. Detta även i en helt annan kultur än deras egen? Eller är svaret att det inte finns några svenska medborgare som är intresserade av de förtroende uppdrag som ingår i Norrtäljes projekt?
20 % befolkningsökning börjar närma sig gränsen för vad Sverige orkar med om inte gränsen redan är nådd. Ju snabbare arbetslösheten närmar sig noll ju fortare löses även invandrares bekymmer. Moderat som du är så vet jag att du håller med mig att arbete skapar vår välfärd.
Med er politik och försämring av a-kassa och f-kassa duggar rapporter tätt om folk som gjort sitt på arbetsmarknaden nu mer eller mindre tvingas tillbaka till att arbeta pga av akasse-försäkringskasse regler och av ekonomiska skäl.
Lös dessa två konkreta bekymmer.
Förstärk Akassa, försäkringskassa och se till att de som gått in i väggen och som knappt orkar arbeta skall ges möjligheter att kunna pensionera sig med hedern och ekonmin i behåll. På så sätt friställs många nya jobb till gagn för både arbetslösa svenskar och även invandrare.

God sjuk/pensionsrättigheter åt de behövande så friställs jobben. Arbetslösheten sjunker.
Bekymren för invandrarna kanske också kommer att lösas på sikt.
Se till att alliansen gör något bra..

Sluta i alla fall att skapa nya bekymmer som Norrtäljeprojektet.

Hairy Swede sa...

at some point, immigration is an issue that must be taken hold of. as it stands right now, if immigration continues unhindered, the social welfare system could find itself in economic trouble. setting expectations on the people that are moving to sweden should not be something that needs to be debated. expectations can be found in every arena. laws, cultural mores, cultural values. when you travel or move abroad, the idea is not to impose your will on the country you are going to but instead marry the two. without setting any expectations, you imply that this country has no values, mores, or culture that should be adhered to. and that is unacceptable.

Göran Pettersson sa...

Till Lennart och The Hariy Swede:
Jag tror inte ni har satt er in i vilka utmaningar välfärdssamhället står inför. Utan invandringen skulle Sverige ha haft en minskande och framförallt kraftigt åldrande befolkning. De i yrkesverksam ålder skulle inte ha möjlighet att försörja den åldrande befolkningen. Några av världens framgångsrikaste länder, USA och Storbritannien, är också de länder som tagit emot flest människor från andra länder. Genom en bra och arbetsbefrämjande politik så har de kunnat dra fördel av de invandrandes vilja och arbetslust. Det är just på det sättet vi borde arbeta även i Sverige.

Anonym sa...

Har du läst den senaste engelska rapporten om dom ekonomiska konsekvenserna av invandringen? Det konstateras att invandring inte är någon lösning på problemet med åldrande befolkning. Huvuddelen av invandringen idag är en brakförlust ekonomiskt.

Du kanske missat att dom har stora sociala problem dom har i england och och usa? Eller vilken katastrof det blivit i holland? Du har inte sett brottsstatistiken heller antar jag? Hur mycket kostar brottsligheten tror du?

Det låter snarare som du själv inte satt dig in i det hela.

Anonym sa...

Göran. Jag verkar vara mer insatt än vad du är. Håller dock helt med dig att Sverige skall ta del av vad kunniga invandrare kan tillföra, det är väl självklart. Frågan är bara hur? Din (?)eller idén i Norrtäljes är dock helt fel sätt. Det är lika fel som mycket som du tycker i FRA frågan. Hur bra du än tycker att andra länder löst invandrarfrågor så är dessa olika från land till land. Sverige är varken USA eller Storbritanien. Ser nu i ditt svar tyvärr hur du resonerar. Enfaldig var jag att tro att du kunde vara resonabel och ta del av en annan åsikt utan att komma med det förolämpande tillmälet oinsatt. När politiker resonerar som du är jag rädd att vår välfärd snart är ett minne blott hur oinsatt eller okunnig jag än är. I ditt svar visar du klart och tydligt att det inte går att föra en vettig dialog med dig. Andra än jag har tidigare skrivit till dig kommentarer angående FRA frågan att de anser dig vara en belastning för moderaterna. Jag är nu benägen att hålla med.
Politiker som tror sig veta, kunna allt men som inte kan lyssna på andras åsikter och utifrån detta föra en hövlig dialog borde ägna sig åt helt andra saker än att sitta i riksdagen.

Överlåter nu åt andra att slå huvudet i väggen i denna blogg.

Din bloggadress borde ändras.

"Jag ledamoten i riksdagen"

Anonym sa...

En liten snabb reflecktion av vad anonym här ovan skrev.

Göran bor i Lohärad och relativt nära Norrtäljeanstalten. Gör ett studiebesök och tala sedan om för oss alla oinsatta dumhuvuden fakta. Jag vill veta hur många svenskar kontra invandrare som är intagna där. Kom inte med svaret vad du tror. Råa fakta tack

Anonym sa...

OK nytt inlägg och inget svar. Nu gör jag som dig Göran. Jag TROR. Jag "tror" att de intagna på Norrtäljeanstalten representeras av minst 70% av invandrare. Rätt eller fel?

Anonym sa...

När politiker bloggar verkar det endast fylla funktionen att dom föra ut vad dom tycker, någon verklig kommunikation och emottagande av feedback har jag aldrig sett röken av. Inte särskilt imponerande.