fredag 29 augusti 2008

Bra med en point guard

Valet av vicepresidentkandidat brukar vara mycket uppmärksammat men samtidigt brukar de flesta utvärderingar visa att väljarnas val av president påverkas mycket marginellt av vem som står på andra plats på valsedeln. Hur som helst så lyckades John McCain med dagens val av vicepresidentkandidat skapa stor uppmärksamhet. Jag måste erkänna att mina kunskaper om Sarah Palin är mycket begränsade. Redan hörs kritik från den demokratiska sidan om hennes bristande erfarenhet. När det gäller tid spenderad i Washington D.C. så stämmer kritiken. På en front är dock kritiken synnerligen felriktad. Sarah Palin är idag guvernör för Alaska. Detta gör att hon är den enda av kandidaterna som har politisk erfarenhet från en exekutiv befattning. De övriga tre herrarna har samtliga gjort sin politiska karriär som lagstiftare och inte i exekutiva befattningar. Den ende av de tre som mig veterligen verkat som chef är John McCain som var chef för amerikanska flottans största flygdivision.

Som sagt känner jag inte till särskilt mycket om henne, men som gammal basketboll guard känns det bra att John McCain valt en point guard med smeknamnet Sarah Barracuda! Hon är dessutom livstidsmedlem av The National Rifle Society och av sina guvernörskollegor rankas hon som den mest populära guvernören.

SvD DN

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, McCain har överaskat på nytt. Sarah Palin kanske kan motivera den religiösa högern och andra mindre önskvärda grupper att nu kommer ut o lägga sin röst. Kanske även hålla Montana och några andra väst delstater i McCain-fold. Men tror som du Göran att hennes draggningskraft bli bara marginallt. Men onäkligen en intrassant "lady" är hon med sin anti-abort, icke gun-kontroll, evangeliska stans, och utmannaning av Alaska republikansk "korrupta gamla boy" nätverk.

De kommande opinionsmätningar blir intressant inför den 67 dagar kvar.

Leif Ekstedt sa...

Gun smoke. Tänker Du motionera i samma anda?
Annars förefaller hon vara en utmärkt röstmagnet för Religiösa nja Kristna Högern.
Men troligen en effektiv kvinna.

Anonym sa...

Herr Göran Pettersson är osynlig med kommentarer. Vad kan det bero på? Kanske för att han skaffat regeringen allt för för många så kallade asymetriska motståndare. Skriv och kommentarsförbud kanske?

Angående Sarah... Om McCain blir president och skulle trilla av pinn vilket inte är helt otänkbart med tanke på hans ålder, 70+, så har USA helt plötsligt en 44 årig ung kvinnlig president. Att överlåta ett sådant ansvar till en 44 årig kvinna i det mycket mansdominerade USA säger väl allt. Ingen kan väl heller påstå att någon man eller ens kvinna hinner införskaffa sig den kompetens och erfarenhet som ett presidentskap kräver på futtiga 44 år.

Göran Pettersson sa...

Till Lennart:
Din kommentar om ett eventuellt skriv- och kommentarsförbud är intressant. Efter att jag började skriva om FRA-frågan har liknande kommentarer återkommit ganska frekvent och från olika kommentatorer. I detta ärende vet jag att påståendena är totalt osanna men de ger måhända lite vägledning om den verklighetsuppfattning som dessa kommentatorer har. Jag tror att detta förklarar en del av de mest groteska beskrivningarna av FRA och den svenska staten som förekommit i debatten.

När det gäller dina kommentarer och kravet på erfarenhet för att bli en bra president så tycker jag att du har fel. Ett antal rätt lyckade presidenter, John F. Kennedy och Bill Clinton, var om jag inte missminner mig under 44 år när de valdes. Dessutom så är väl Barack Obama endast ett par år äldre än Sarah Palin. Jag lyfte i mitt inlägg fram en annan viktig erfarenhet den av tjänstgöring i en verkställande befattning. Det är en väldig skillnad att vara lagstiftare och att vara en verkställare. Av den anledningen brukar den amerikanska väljarkåren föredra en guvernör framför en senator. Av årets fyra president och vice presidentkandidater är det endast Sarah Palin som har tjänstgjort som guvernör. Men det finns goda exempel på personer som blivit bra presidenter utan erfarenhet som guvernör.

Anonym sa...

Göran. Tack för ditt svar. Varför är min fråga om skrivförbud så intressant? Du har fått en massa frågor från en lika stor massa personer i FRA frågan. En hel del av kommentatorerna har haft en rätt hyfsad verklighetsuppfattning och väckt frågor som borde blivit bemötta. Rättmätiga frågor som besvaras med tystnad väcker bara irritation och negativism.

Jag är inte sämre än att jag kan säga att jag kan ha fel angående Sarah. Jäg känner ju inte henne. Hyser därför litet mer tvivel. Kan bara hoppas att McCain vet bättre. Frågan är bara om du själv är lika kategoriskt positiv angående valet av Sarah som du är i FRA fågan?

Göran Pettersson sa...

Till Lennart:
Nej jag är inte lika säker på mitt ställningstagande till Sarah Pallin som när det gäller FRA-lagen. Skälet till detta är att jag inte har särskilt mycket beslutsunderlag när det gäller vice presidentkandidaten. När det gäller FRA-lagen har det dock givits rikligt med information och argument såväl för som emot. Lagen har dessutom granskats av lagrådet.
Lagen var dessutom vilandeförklarad i ett år så det fanns synnerligen god tid att tänka över beslutet.

Anonym sa...

Tack Göran för ditt korta men kärnfulla och klara svar. Vad det gäller Sarah verkar vi trots allt vara på nära nog samma våglängd. Vad det gäller FRA så respekterar jag din åsikt även om den är långt ifrån överensstämmer med min. Att den blivit godkänd av lagrådet och att den varit vilande i flera år är ett dåligt skäl för att köra över alla svenskar och opinonen som kraftigt protesterat. Det hade varit bättre av Er att låta den vila något år till och tills den var ännu mer genomtänkt och väl förankrad även hos svenska folket.