onsdag 20 augusti 2008

Om lämpligheten får avgöra

Flera medier rapporterar idag om att regeringen har nominerat Sveriges överbefälhavare (ÖB) Håkan Syrén till posten som ordförande för EU:s militärkommitté. I normala fall skulle jag ha sagt att det vore osannolikt att en person utanför Natosfären skulle kunna komma i fråga. När Finlands dåvarande ÖB Gustaf Hägglund valdes till ordförandeposten 2001 skedde detta något kuppartat. Danmarks representant bröt mot sina direktiv och röstade för en nordbo istället för en Natomedlem. Idag har EU fler medlemsstater men en stor majoritet av dem är också Natomedlemmar. Enligt gammal praxis borde sannolikheten för att en svensk skulle kunna bli vald som ordförande alltså vara låg. Jag hoppas verkligen att detta val inte kommer att följa denna praxis. Håkan Syrén skulle bli en utomordentlig ordförande för EU:s militärkommitté. Förutom sina omtalat goda personliga egenskaperna så har han ett mycket starkt Europeiskt och transatlantiskt kontaktnät. Under sina hittills drygt fyra år som svensk ÖB har han dessutom haft täta kontakter med sina motsvarigheter i de nordiska och baltiska länderna. Detta kommer att vara viktigt när EU ställs inför nya utmaningar om Ryssland fortsätter att utvecklas i totalitär riktning. Men som sagt, internationella befattningar tillsätts sällan enbart utifrån de ”sökandes” kompetens och lämplighet. Vi får hoppas att denna utnämning blir ett undantag, i sådana fall torde Håkan Syrén var en lågoddsare.
SvD DN
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.wordpress.com
Twingly

Andra bloggar om:

3 kommentarer:

Anonym sa...

Lämplig...jaha ja skrota det svenska försvaret och leda en pengaslukande papperstiger, vars förmåga till att skydda landet är nästan lika låg som frälsningsarmén....ska vara en moderat till att komma med såna tokigheter.
EU´s högsta militär ska komma från ett land med en fungerande försvarsmakt och med erfarenhet av skarpa lägen, inte ett syltryggsland med tomhylsor till officerare och politiker.

Anonym sa...

Göran. Om Du inte har för avsikt att kommentera inlägg i FRA debatten så vore det bra om Du kunde meddela det så slipper jag hålla koll på den aktuella tråden längre.

Anonym sa...

Ditt reklaminslag av Syréns egenskaper visar ju med all tydlighet att han är i total avsaknad av den omsorg för vår neutralitet som Svenska folket har beslutat om. Är det vad ni har beslutat om bakom vår rygg?

Viking