lördag 10 maj 2008

En skatt är en skatt och en avgift är en avgift

Göteborgs Posten skriver idag om utredningen om obligatorisk A-kassa. Om GP:s uppgifter stämmer så kommer utredningen föreslå att alla som tjänar över 110 000 tvingas vara med i A-kassan och betala en månadsavgift på 433:-. Ibland framförs i debatten att en obligatorisk a-kasseförsäkring är jämförbart med en obligatorisk trafikförsäkring. Enligt min uppfattning haltar den jämförelsen. När det gäller trafikförsäkringen så är den till för att skydda medtrafikanterna. När det gäller arbetslöshetsförsäkringen så är det försäkringstagaren som får ersättningen. Principen med försäkringar är att man tecknar dem när man minska sina risker. Att teckna försäkring för något som man ekonomiskt kan hantera är vanligen en mycket dålig affär såvida man inte är extremt olycksdrabbad, slarvig eller är en försäkringsbedragare. För många personer är det helt logiskt att inte teckna en arbetslöshetsförsäkring. Till exempel kan man ha få år kvar till pension och sannolikheten att man under den tiden blir arbetslös kan vara i stort sett obefintlig. För egen del är jag innehavare av en så kallad fullmaktstjänst. Det innebär att jag inte kan sägas upp från min anställning i Försvarsmakten på grund av arbetsbrist. Att i det läget teckna en arbetslöshetsförsäkring är inte ekonomiskt rationellt. Jag ska noga studera utredningen när den kommer. Blir det så som GP skriver så är nog det rimliga att man slutar kalla systemet för en försäkring och bakar in avgiften i skatten. Det är intellektuellt ohederligt att säga att man sänker skattetrycket genom att kalla skatter för försäkringspremier.
SvD
__________________________________________
I veckans avsnitt av den politiska talradion berättar vi om vår studieresa till USA. Det blir bland annat kommentarer om den finansiella krisen samt våra besök på Pentagon, Brookings Institute, Heritage Foundation och Marinkåren. Du kan lyssna till programmet genom att följa länken http://media.libsyn.com/media/dinledamot/2008-05-09.mp3
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly
Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Som nystartad egenföretagare fick jag häromdagen reklam från SmåA, Småföretagarnas Arbetslöshetskassa.

Man tjatar om hur bra det är, sida upp och sida ner, med anmälningskuponger och blankett för autogiro. Men man säger inte ett ord om vad det kostar? På nätet hittade jag siffran som blev ca 4.000 kr/år.

Tror inte att den marknadsföringen kan anses laglig.

Dessutom får man ingen ersättning förrän man lagt ner sitt företag helt och hållet! Vad sänder det för signaler? Ska man så snabbt som möjligt avveckla sin verksamhet om man har dålig orderingång eller...?

Lutar åt att en så dålig försäkring måste bli obligatorisk för att man ska få in några premier...

/L

Anonym sa...

Idag kom förslaget om att införa en obligatorisk a-kassa och det är idag som jag, något vemodig, bestämde mig för att hoppa av det sjunkande skepp som kallas moderaterna. Det är bara att konstatera att moderaterna helt övergivit sin strävan mot ökad frihet för medborgarna och övergått till att ägna sig åt paternalistisk social ingenjörskonst i bästa sossestil.

Från och med nu hamnar mina sympatier och min röst hos centern som visar viss framåtanda på området och framförallt ideologisk hederlighet. Jag hoppas att slagsidan åt moderaterna successivt försvinner och att vi kan få ett tydligt borgerligt alternativ lett av centern inom en inte allt för lång framtid. Något regeringsinnehav för en moderatledd regering lär inte vara aktuellt igen på några decennier.

Gillar förresten din blog och min kommentar avser inte dig personligen.