fredag 23 maj 2008

Vänsterblocket formerar sig!

I ett spännande utspel i dagens SvD talar sig socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog sig varm för en majoritetsregering med s, v och mp. Hon går till och med så långt att hon säger att hennes bedömning är att det blir en dylik majoritetsregering om vänstersidan vinner valet 2010. Det är bra om denna tydlighet blir giltig för socialdemokraterna och resten av vänsterblocket. Om så blir fallet så kommer väljarna i valet att få ta ställning till två tydliga regeringsalternativ. Valrörelsen kommer då att kunna handla om innehållet i de två blockens valmanifest. Vi får se hur framgångsrik Marita Ulvskog är i att få med sig sitt eget parti på sin linje. Om hon lyckas med det återstår ännu två utmaningar, att få med sig vänsterpartiet och miljöpartiet. Den ena verkar avsevärt svårare än den andra. Inför miljöpartiets kongress så tyder det mesta på att miljöpartiet nu förbereder sig på en koalitionsregering genom att bli ett mer strömlinjeformat parti. Innebär det att det skapas utrymme för ett nytt annorlunda parti på vänsterkanten? Birger Schlaug har en rolig filmsnutt om gångna tider på sin blogg.

SvD SvD Sydsvenskan Sydsvenskan

––––––––––––––––
Den politiska talradion dinledamot.se har blivit nominerad till Svenska podradiopriset 2008. Vinnaren utses genom en omröstning på Internet. Programmet som i omröstningen benämns "Din Ledamot" är nominerat i klasserna "BÄSTA NYHETER, EKONOMI OCH SAMHÄLLE", "BÄSTA ORIGINALKANAL" OCH "BÄSTA SVENSKA KANAL".

Du kan rösta på sidan http://www.daytona.se/podradiopriset

Jag skulle uppskatta om du tog dig tid och röstade på vårt program.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis till nomineringen Göran!

Kantspelare en bristvara inom svensk politik

Om en vänsterallians med gemensam valplattform bildas inför nästa val, behöver inte detta nödvändigtvis innebära att vänsterkanten lämnas öppen för nya partibildningar. Västerpartiet har under Lars Ohlys ledning genomgått en nyradikalisering och fyller mer än gärna upp det tomrum som Miljöpartiet eventuellt lämnar efter sig - i sitt försöka att visas socialdemokratin att de är ett regeringsdugligt parti.

Mer anmärkningsvärt är dock att moderaterna nu lämnar högerkanten vidöppen. Reinfeldts försök att skapa ett nytt arbetarparti flyttar partiet mot och bland t o m över den traditionella mittfåran. De nya moderaterna konkurrerar såldes medvetet om väljare från samtliga borgerliga partier och socialdemokratin. Nästa valrörelse riskerar därmed bli lite väl spännande för Reinfeldt, med bråk mellan de borgerliga partierna om väljare samt även, misstänkter jag, en del moderater av den gamla skolan som överger partiet. Är det dags för ett nytt parti på högerkanten?

Mary X Jensen sa...

Jag har naturligtvis röstat på dig - i alla grenar...

Göran Pettersson sa...

Till Anonym:
Om ett par veckor spelas den årliga fotbollsmatchen mellan majoriteten och oppositionen. Förra året spelade jag högerback med uppgift att bredda spelet. Jag tror att den uppgiften passar ganska bra även inom politiken.

Göran Pettersson sa...

Till Mary:
Tack för rösterna!
Vi har rätt långt kvar upp till ledningen men vi har inte gett upp!

Mary X Jensen sa...

Jag ska lägga upp det på min blogg så kanske det blir lite fler röster. Gör det imorgon.