torsdag 14 augusti 2008

Dags att dra slutsatserna för Sverige

Den ryska maktdemonstrationen i Georgien borde tjäna som en väckarklocka för små stater i Rysslands närhet. För dessa små stater och även för Sverige är det viktigt att de transatlantiska demokratierna inte begår samma misstag som under 30-talet. Ryska maktambitioner måste mötas med ett enat och bestämt uppträdande. För Sverige och Finland borde den ryska utvecklingen leda till att man såg över sin säkerhetspolitik. Det är viktigt att vi inte begår samma misstag som kostade Norge och Danmark deras frihet under andra världskriget. Försvarsberedningen har i sina två senaste rapporter förespeglat ett mycket långtgående stöd till våra grannländer i händelse av ett angrepp. Jag anser att detta är ett modigt men oklokt agerande om det inte kombineras med egna säkerhetsmässiga återförsäkringar i form av ett medlemskap i Nato.
SvD
________________
Twingly
Andra bloggar om:

12 kommentarer:

Lennart Nilsson sa...

Bravo! Nu fattas det bara att du vaknar upp i FRA-frågan också...

Göran Pettersson sa...

Till Lennart Nilsson:
Du behöver inte oroas. Om du läser den här bloggen så inser du att jag varit vaken i båda frågorna. Jag är för ett svenskt Natomedlemskap och en effektiv underrättelsetjänst. Hur är tillståndet själv? Börjar du nyktra till när det gäller försvarsunderrättelsetjänsten?

Lennart Nilsson sa...

Jättebra att du är för en effektiv försvarsunderrättelsetjänst, men frågan gällde mer FRA-lagen ;-=

Göran Pettersson sa...

Till Lennart Nilsson:
Ursäkta, jag trodde du förstod att det fanns ett starkt samband mellan de två. Då är jag rädd att jag inte kan hjälpa dig. Jag är en pragmatisk politiker som inser att världen inte är svart vit utan att man måste göra avvägningar mellan olika intressen.

Lennart Nilsson sa...

Göran ta det inte så allvarligt, jag trodde inte du hade ändrat dig när det gäler FRA, men för att citera vår försvarsminister "
[j]ag minns ännu det politiska tänkande, som hämtat ur Orwells bok "1984", där krig var fred och fred var krig."

Anonym sa...

Jisses... Svart och vitt..
Det finns mängder av gråtoner också.. Du verkar gripa efter allt i ditt försvar av massavlyssning...

Pierre Eriksson sa...

Då klarnar det ju! Vi behöver NATO så Bush kan angripa Ryssland i ett preventivtsjälvförsvarskrig ala Afghanistan och Irak fall Putin har onda planer. För att skyddet ska fungera behöver vi FRA-lagen så Bush vet när och om han behöver sätta in stöten. Massövervakningen behövs också så han vet att ingen av de 1.2miljoner terroriststämplade personer som ex. Jan Guillou eller våra tre somalier som sände pengar till släkten i hemlandet på hans Watch list inte hittar på något. Har jag fattat rätt nu Göran?

Anonym sa...

Vi ska vara modiga om vi är medlemmar i NATO annars ska vi sitta ned och hålla käften, typ tyst i klassen.

Före medlemskap i NATO måste vi vara överens om vad det är vi vill försvara och vem. Innan du och dina medlöpare i moderata partiet klarat av den frågan är vi kanske redan medlemmar men på helt felaktiga grunder.
Christer Frinäs

Anonym sa...

Vilka misstag var det som kostade Danmark och Norge deras frihet under andra världskriget? Kan du utveckla det?

P.s.
Ryssarna mejlade förståss flitigt fra och tillbaks över Sverige innan de slog till mot Georgien...

Anonym sa...

Det skulle stå:

P.s.
Ryssarna mejlade förståss flitigt fram och tillbaks över Sveriges gränser innan de slog till mot Georgien...

Göran Pettersson sa...

Till John Sigurdsson:
De misstag jag avsåg att Norge och Danmark begick var att de varken byggde upp en egen relevant försvarsförmåga eller ingick allianser. Givetvis skulle de också ha vunnit på att ha haft en bättre underrättelsetjänst

Anonym sa...

Tack för svaret.
Jag har svårt att tro att Danmark och Norge hade varit hjälpt av någon allians. Hade de varit allierade med Västmakterna dvs Stor-Brittanien och Frankrige hade Hitler havt det som gildig anledning att invadera eftersom han redan var i krig med de (dvs Västmakterna). I stället uppgav han som anledning att han ville rädda de från Västmakterna vilket var näst bäst.

Ryssland var också "allierad" med Tyskland när de blev invaderade av desamma. I avtalet mellan de stod bl.a:
"De båda parter som ingår avtalet binder sig att avstå från alla våldsaktioner, allehanda aggressiva aktioner och allehanda attacker på varandra, antingen själva eller tillsammans med andra makter."

Jag har för mig att det inte hjälpte Ryssarna mycket...