I morse debatterade Allan Widman (fp) och Anders Karlsson (s) i Godmorron Sverige ett svenskt Natomedlemskap. Man måste troligen vara expert på socialdemokratiskt kodspråk för att verkligen förstå vad Anders Karlsson och socialdemokraterna anser i frågan. När man lyssnar på socialdemokraternas uttalanden om framtiden är det viktigt att veta att de har en praxis att hävda att allt blir som det är intill man har ett beslut om något annat. Av den anledningen blir det alltid tvära kast i den socialdemokratiska utrikespolitiska retoriken. I många år var socialdemokraterna starka motståndare mot EEC och EG. Efter en mycket kort omprövningsperiod var man sedan beredda att söka medlemskap i EG(EU) vilket man tidigare klart avvisat. Slående är att man väntande intill Sverige befann sig i en ekonomisk kris innan man valde att ompröva sin politik. Det är lätt att se likheter med socialdemokraternas uttalanden om ett svenskt Natomedlemskap. Jag är därför hoppfull om att det även i Natofrågan kan komma en snabb socialdemokratisk kursändring. Det finns dock ett par problem med detta förfaringssätt. Det bästa tillfället för Sverige och Finland att ansluta sig till Nato är när spänningsnivån i närområdet är relativt låg. Socialdemokraterna verkar dock vilja invänta tills att det uppstår en kris innan man vill ompröva säkerhetspolitiken. Ett annat problem är den folkliga förankringen. Efter närmare 60 år av socialdemokratisk beröringsångest mot Nato så har socialdemokraterna en rejäl pedagogisk utmaning att förklara en helt ny ståndpunkt.
SvT Godmorron Sverige DN
________________
Twingly
Andra bloggar om: politik försvarspolitik säkerhetspolitik Nato
onsdag 20 augusti 2008
Vad tycker egentligen socialdemokraterna om ett svenskt Natomedlemskap?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Hej Göran!
Jag måste få uttrycka att det är rätt tjatigt när representanter för regeringspartierna återkommande kräver svar och förtydliganden från oppositionen. När de själva agerar i dunkel.
Vad beror detta tjatande på tro? Är oppositionen otydlig på något sätt? Ja, du tycks tycka detta.
Själv lutar jag åt att fenomentet mer beror på dåligt självförtroende och ovana med den nya rollen som regerande part. Nu blir det helt enkelt förmycket sneglande på oppositionen i stället för att själva försöka göra ett fullgott jobb. Maken till skakig regeringsperiod de två senaste åren finns knappt.
Med ditt inlägg förklarar du dig positiv till NATO, min fråga blir då om det gäller moderaterna i övrigt. Här tycker jag i min tur att det är mycket otydligt. Regeringen borde kunna lämna besked om detta snart. Fast de vet att den inte har folket med sig i denna fråga, som i så många andra frågor också förövrigt så de vågar väl inte. Istället försöker de smygande manövrera landet i läge för medlemskap.
Hur ska man annars förklara detta fullständiga haveri i försvarspolitiken?
Apropå besked så skulle jag själv gärna vilja veta hur moderaterna står i frågan om samarbete främlingsfientliga Sverigedemokraterna. Du har redan flera gånger fått klara besked från (s) om vad partiet står i den frågan. Kanske kan du hjälpa mig med hur moderaterna ska ha det, Göran?
Avslutningsvis så vill jag upplysa dig om att Mona Sahlin gav ett mycket klart besked i Almedalen i somras.
Hon sa:
”Sverige behöver ett starkt och modernt försvar. Men vårt besked är också: aldrig ett NATO-medlemskap.”
Mona Sahlins tal i Almedalen
Klara besked, Göran!
Till Anders Löwdin:
Moderaterna som parti anser att ett svensk Natomedlemskap är en logisk utveckling av den svenska säkerhetspolitiken. Man anser vidrare att ett sådant beslut ska ha en bred majoritet i riksdagen, folkligt stöd samt tas i samförstånd med Finland.
Regeringen anser att frågan om medlemskap inte är aktuell under denna mandatperiod.
Vad gäller samarbete med främlingsfientliga partier så finns mig veterligen inget sådant samarbete någonstans idag. Det torde inte heller bli aktuellt i riksdagen. Moderaterna kommer gå till val och söka stöd för en Alliansregeringen omfattande m, c, fp och kd.
Jag var på plats i Almedalen och hörde Mona Sahlins uttalande om evigt nej till Nato. Det egendomliga är att försvarspolitiken under socialdemokraternas senaste 12 år i regeringsställning konsekvent drevs i en riktning där det naturliga slutmålet var ett Natomdelemskap.
Göran:
Det är ju bra att du kan tolka vad slutmålet med socialdemkokraternas försvarspolitik de senaste 12 åren i regeringsställning är på ett sådant glasklart sätt.
Kanske vore idé att tala om det för Mona Sahlin, hon verkar inte veta om detta.
Hon kanske i sin tur kan förklara ett och att för dig om vad slutmålet med vissa frågor inom Alliansens politik är!
Skicka en kommentar