söndag 1 mars 2009

Början till slutet

Jag måste säga att jag har varit förvånad över det starka stödet som oppositionen har haft i opinionsundersökningarna som gjorts efter valet. Socialdemokraterna har många gånger ensamt haft lika många sympatisörer som regeringspartierna tillsammans. Många gånger har socialdemokraterna i riksdagen högljutt ondgjort sig över regeringens reformer för att nästa år ha accepterat dem i sina egna budgetförslag. Mona Sahlin har också uppträtt som en utpräglad oppositionspolitiker med diverse kategoriska populistiska utspel som “Aldrig Nato”, “Riv upp FRA-lagen” och “Staten borde rädda Saab”. Nu verkar dock verkligheten att börja komma i kapp både Socialdemokraterna och Mona Sahlin. Igår redovisade Synovate en undersökning som visade att Alliansen nu i stort sett är i kapp oppositionen och idag redovisas en undersökning som visar att svenska folket håller Fredrik Reinfeldt som en överlägset bättre regeringschefen än Mona Sahlin. Trenden är mycket tydlig och om den håller i sig de närmaste månaderna så kommer Alliansen att gå om i opinionen någon gång i sommar. Mona Sahlin kommer då att behöva göra något av en comeback vilket torde vara svårt att åstadkomma med det bristande stöd hon verkar att ha även bland de egna väljarna. Är det måhända så att vi nu ser början på slutet av en mycket lång politisk karriär? Jag tror inte att Socialdemokraterna kommer att byta ut Mona Sahlin innan valet 2010, men har hon någon chans att sitta kvar om Alliansen vinner valet? Även om Socialdemokraterna har en tradition att ha partiledare som sitter länge så tror jag att Mona Sahlin sitter löst.
DN SvD

4 kommentarer:

Anonym sa...

Både Sahlin och sossarna är nu i fritt fall i opinionen. Det skapar en god möjlighet för oss moderater att göra bra val!

Anonym sa...

Själv är jag fövånad att Alliansen har så många röster - efter alla dessa repressiva lagförslag, mobbning, partipiskor m m.

Folk glömmer fort - det skall ni nog vara oändligt tacksamma för!

Leif Ekstedt sa...

Det gäller som det sades i början av regeringsinnehavet. Ta det varsamt och övergör inte saker i onödan. Så länge socialdemokraterna
gör tavlor - typ mesalliansen så går det att vinna valet.
Kyrkomötet har vi väl en tydlig superallians från M - V bestående av nominerade politiker nuvarande och fd.

Anonym sa...

Oppositionen saknar politik och initiativkraft, inte minst efter det osedvanligt dåliga beslutet att binda sig till MP och V.

Att Alliansen legat så mycket efter trots sin höga trovärdighet när det gäller finans och arbetsmarknadspolitik visar snarare på det missnöje som finns bland borgerliga väljare mot regeringens attityd gentemot grundläggande frihetsfrågor, skydd för individen, den personliga integriteten, demokrati och rättsfrågor.

Om inte regeringen desarmerar FRA frågan genom att riva upp lagen kommer många borgerliga väljare att röstskolka. Detta kommer att avgöra valet 2010, vi har redan vunnit den ekonomiska debatten, frihetsfrågor väger tyngre för många med mig.