söndag 1 mars 2009

Nyttiga idioter

Under “Kalla kriget” förekom emellanåt uttrycket “Nyttiga idioter”. Det var en benämning på personer som utan egen vetskap och eget uppsåt gick Sovjetunionens ärenden. Den kommunistiska regimen nyttjade samhällssystemen i de västliga demokratierna genom att underblåsa inrikes protester. Ett typiskt sådant fall var när västvärlden mötte en sovjetisk kärnvapenupprustning med utplacerandet av medeldistansrobotar. När man läser Dagens Nyheters granskning av förra årets FRA-protester känner man sig förflyttad tillbaka till Kalla krigets dagar. Bilden som ges är att ett antal idealistiska och naiva medborgare nyttjats av någon okänd kraft vars existens och syften varit okända för de protesterande. Trots att jag anser att hanteringen av FRA-frågan både skadat svensk underrättelsetjänst och försämrat förutsättningarna för skyddet av rikets säkerhet så tror jag inte att det är någon främmande stat som bakom kulisserna har regisserat protesterna. Det är dock mycket intressant att läsa bloggkommentarerna från flera av de ledande motståndarna till FRA-lagen. Gissningsvis kommer det att bli ytterligare debatt under dagen. Det blir intressant att följa debatten. Mot vem kommer kritiken att riktas denna gång? Min gissning är att man kommer att angripa budbärarna det vill säga DN och de två artikelförfattarna.
DN

10 kommentarer:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Ok, spännande inställning du har till andra människor Göran.

Så bara det faktum att jag inte vill riskera att bli avlyssnad av storebror (du och dina kollegor) gör mig automatiskt till en rysk infiltratör, avlönad av utländska intressen?

Fy fan vad lågt argumenterat...

Ha en bra dag!

Göran Pettersson sa...

Har du verkligen läst mitt blogginlägg?

Anonym sa...

Hej Göran!

Intressant grepp du tar på DN-artikeln. Jag är med dig där (även om jag är och var start emot dig ang. FRA-lagen!).

Din förutsägelse att bloggare kommer angripa "budbäraren" är lite småkomisk dock:

Menar du att DNs journalister är budbärare på allvar, eller är du smått ironisk till hela artikeln?

Iof. är DN Bonniersägt, och trots att jag är förbannad på de insinuationer artikeln gör, är jag inte benägen att använda samma "konspirationsgrepp" emot Ingrid och Ewa..

Och jag håller med dig - det ska bli intressant att läsa fortsättningen på det samtal som DN skapat med denna artikel!

Buddy Jesus sa...

Akta dig för ryssen, Göran. Ryssen kommer!

Per Hagwall sa...

Jag var lite orolig efter rubriken där, men det ordnade ju upp sig i brödtexten.

För övrigt väntar jag fortfarande på stålarna från anti- FRA-konspiratörerna, sexköpslobbyn och kärnkraftsindustrin... Ju mer stålar, desto bättre vin på grillfesten hos Mary ;)

Anonym sa...

Givetvis kommer man titta närmare på författarna. De verkar inte riktigt sunda.

Något jag inte riktigt förstår är att de mer eller mindre säger att Journalistförbundet är "nyttiga idioter" och "falska gräsrötter". Känns ganska skevt överhuvudtaget hela artikeln.

Något annat som känns skevt är att Ingrid Carlberg, en av författarna, är gift med Per "nutte" Nuder. Får konspirations- och svartmålnings-nerven att börja plinga.

Anonym sa...

Göran,

Är det någon sort pubertalt behov du har av att förolämpa folk? DN:s ”scoop” om att en PR byrå aktivt störtade rörelsen mot FRA lagen är varken nytt eller signifikant. Möjligtvis visar det på bredden av motståndet till denna demokratifientliga lag.

Att det också finns företag som ser en direkt kostnad för sin verksamhet i FRA lagen är väl heller knappast särskilt nytt, skulle de i sin tur stötta motståndet på det sätt de kan, vore väl detta snarast naturligt? Som marknadsliberal borde du finna detta beteende uppmuntransvärt.

Att däremot hänvisa till alla människors engagemang i denna ödesfråga som en ”PR-kupp” som DN gör är oseriöst och oförskämt inte bara mot oss vanliga medborgare, utan mot hela den svenska journalistkåren (inkluderat DN), den juridiska samt den tekniska expertisen.

Skulle alla dessa, inkluderat remissinstanser låta sig orkestreras av Westanders PR byrå? Du förstår förhoppningsvis hur dumt detta påstående är?
Jag vet inte om du anser att detta är att skjuta budbäraren?

Antagligen handlar det om nyhetstorka,

FelixH sa...

Om man läser artikeln i DN noga så framkommer det att bla.a Telia varit rädd för att mista ryska kunder. Om nu Telia känt detta så finns det nog påtryckningar från ryska kunder. Vem har betalt olika PR-företag? Kanske ryska underrättelsetjänsten genom olika bulvaner? För den oinsatte kan detta låta som underlaget till en film eller bok, men det kan inte uteslutas. Ekonomiska sponsorer till kampanjen - "Kom ut ur garderoben"!

Där har vi de "nyttiga idioterna" som går främmande makt tillhanda. I krigstid är det belagt med allvarliga straff.

Anonym sa...

Johan, det där var en osedvanligt korkad kommentar!

Om Telia eller någon annan ser med oro på att den trafik som är lönsam, (dvs. den internationella) hotas av lagstiftning är det väl ganska rationellt att agera och försöka påverka beslutsfattarna. Huruvida det handlar om ryska kunder eller någon annan är minst sagt irrelevant.

Att baserat på det dra slutsatsen att ’främmande makt’ styr detta beteende ifrån en operatör är ju så jävla dumt att man nästan får ont i huvudet.

Lite information för dig; internationell teletrafik är den enda som är verkligt lönsam för dagens operatörer. Rysk trafik är en signifikant dela av operatörernas transit trafik. Om denna upphör får företaget problem med sin lönsamhet. Det är därför varje företagsledning förbannade skyldighet att agera. Att anlita en PR byrå är ett normal förfarande i detta syfte.

Sluta kolla på gamla James Bond filmer, det är inte bra för dig!

Anonym sa...

Ja, för det kan ju inte vara så att det är massavlyssningsivrarna som är nyttiga idioter åt USA/NSA. IPRED & ACTA är ju heller inte en eftergift åt Hollywood.