söndag 12 april 2009

Relativt bra - Absolut dåligt

Idag presenterar DN en genomgång av riksdagsledamöternas bloggar. Man konstaterar att 83 av riksdagens 349 ledamöter har bloggar. Under mars månad har man studerat hur många kommentarer som har lämnats på dessa bloggar. Resultatet är inte särskilt upplyftande för oss riksdagsledamöter, de flesta bloggarna har endast fått ett fåtal kommentarer. För egen del så placerar sig min blogg som nummer nio på listan över mest kommenterade riksdagsblogg. Jag är nöjd med den relativa placeringen även om jag gärna sett att det blivit fler kommentarer än 54. Nu finns det många sätt att mäta huruvida en blogg är framgångsrik eller ej. När jag drog igång mitt eget bloggande för ett och ett halvt år sedan hade jag den mycket ambitiösa målsättningen att jag skulle ha 1000 besökare/dag i genomsnitt. Nivån 1000 besökare om dag har endast uppnåtts ett par enskilda dagar sedan starten och en genomsnittlig dag har bloggen runt 150 besökare. Men samtidigt som besökssiffrorna inte nått upp till den högt ställda målsättningen har bloggen på andra plan varit framgångsrikare än jag anade. Bloggen har en mer initierad läsekrets än vad jag trodde den skulle få. Av besöksstatistiken framgår att det bland besökarna finns ett antal från regeringskansliet, tidningsredaktioner och försvarsmyndigheter. Likaså stöter jag regelbundet på ledande befattningshavare som kommenterar att de läst min blogg. Detta sporrar och om trägen vinner så ska det väl inte vara omöjligt att även nå det uppsatta målet på 1000 besökare/dag. Mitt aprilskämt tycker jag fungerar som en bra kvittens på bloggens betydelse för informationsspridning. Jag möts så gott som dagligen av kommentarer om min kommande kommendering till den finska riksdagen. Förvånansvärt många har inte själva sett den lilla youtubefilmen utan har bara hört via kollegor att jag ska till Finland.

Varför har då så många av riksdagsledamöternas bloggar så få besökare och kommentarer. Jag tror att det till stor del beror på att de är tämligen ointressanta. I många av dem rabblas bara ren partipropaganda utan någon som helst personlig analys. I många fall uppfattas riksdagsledamöternas bloggar som varianter på gamla tiders Pravda. Här tror jag att dagens informationsavdelningar står inför en rejäl utmaning. Politik är en förtroendebransch, jag är långt ifrån säker att allmänheten litar på en organisation som uppvisar uniformitet när det gäller budskap.

DN SvD Expressen

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ska man få besök till sin blogg måste man vara aktiv och skriva om intressanta ämnen. Annars kommer ju ingen.

Göran Pettersson sa...

Men besöksantalet är inget självändamål. Jag skriver om de ämnen som engagerar mig. Jag tycker att bloggen är ett ypperligt redskap för opinionsbildning. Samtidigt ger bloggen också möjligheter att få ta del av läsarnas synpunkter. Men bloggen ersätter inte andra verksamheter som debattartiklar, studiebesök, föreningsträffar etc.

peter sa...

Artikeln av mats.carlbom på dn.se har ett läsvärt ämne men att räkna antal kommentarer som betyg på bloggar är rent idiotiskt av honom.
Varför!?
Den här kommentaren skrevs bara för att jag blev arg över att dn låter publicera sånt s--t...

Göran Pettersson sa...

Till Peter:
Jag instämmer, antalet kommentarer är ett trubbigt mätverktyg på värdet av en blogg. Men samtidigt finns det ett visst samband. Helt säkert är det så att den som inte har några läsare inte heller har några kommentarer :-)

FelixH sa...

Grattis till en god "rating" av Bloggen. Utrikesministern är ju föredömlig, emedan Försvarsministerns blogg är bedrövlig. Hos Tolgfors kan man inte ens lämna kommentarer...Han är väl rädd stackarn...

Keep up the Good Work!

scaber nestor sa...

De skulle ha mätt i somras/höstas, då var din blogg nedlusad med kommentarer.

Tokmoderaten sa...

När valrörelsen kommer, då Göran - då kommer du att börja närma dig dina 1000 per dag. Politiken kommer då att vara intressant och spännande, och de som skriver intressant och spännande om politik kommer att belönas!

Och ja, jag gick på ditt april-skämt...

Nils Dacke sa...

Spiken i huvudet som vi säger i skogen, de flesta bloggar från riks-ledamöterna är som Pravda och därmed så tråkiga att dom inte ens duger för papperstryck vilket dom som tur är inte är!

Connyt sa...

Framförallt gäller det att visa engagemang och respekt för sina besökare. Det tycker jag du alltid har gjort, även om du tycker "fel" angående FRA... ;)

Många ser bara bloggen som ett sätt att sprida sin åsikt och bryr sig inte ens om att besvara de kommentarer/frågor som besökarna skriver.