lördag 4 juni 2011

Hög tid att tala klarspråk med Grekland

Det grekiska dramat fortsätter med ytterligare akter. På många sätt riskerar nu Grekland hela EU-projektet. Frågan är hur länge detta ska få fortgå. Först så tog sig Grekland med i Europrojektet genom att lämna vilseledande siffror om sin ekonomiska ställning. Väl med i arbetet bröt man regelbundet mot de överenskomna reglerna i stabilitets- och tillväxtpakten. Man fortsatta också att lämna felaktiga siffror rörande sin ekonomi. När statsbankrutten var nära ropade man på hjälp från de andra medlemsländerna. Hjälp gavs med förbehållet att ett antal reformer skulle genomföras, man tog pengarna men har varit sen med att genomföra motprestationen. Nu väntar man sig ytterligare stödpaket från ECB, EU och IMF.

Jag anser att det är dags att syna Greklands vilja att göra rätt för sig. Frågan borde inte begränsas till om Grekland ska vara med i eurosamarbetet eller ej. Om Grekland inte tar sig i kragen och på allvar tar tag i sina ekonomiska problem borde detta vara grund för rejäla konsekvenser. Jag tycker att man allvarligt bör överväga om de upprepade obstruktionerna mot samarbetet inte skulle leda till antingen slopade EU-bidrag eller uteslutning ur unionen.

Europa har allvarliga problem. Vi har en åldrande befolkning och vi tappar i konkurrenskraft. EU har inte råd att förlamas av att ett land som Grekland håller unionen som en ekonomisk gisslan.

DN DN SvD SR SR

6 kommentarer:

Kjell Sjöström / bloggaren KAS sa...

Någon i grekland lämnade felaktiga uppgifter ... vem? vilket politiskt parti? som bekant kan inte ett land prata utan enbart personer.

Anonym sa...

Är det inte dags att införa en domstol likt den i Haag? En domstol där ljugande politiker åtalas då deras handlingar drabbar miljoner människor?

Anonym sa...

Du är ute och cyklar.
1.-EU visste om att grekiska politiker lämnade felaktiga uppgifter.
2.- EU politiker KÄNNER TILL JUST NU, att grekiska politiker handlar mot grekisk grundlag !!

Kent sa...

"Hög tid att tala klarspråk med Grekland"....FRÅGA ANDERS BORG FÖRST HUR MYCKET PENGAR LÅNAR HAN FRÅN UTLANDET, BAKOM RYGGEN PÅ SVENSKA FOLKET, INNAN DU ANGRIPER ANDRA NATIONER FÖR ATT FÖRA POPULISTISKT POLITIK...

Anonym sa...

Lismande politikerjävel.

Tharand sa...

Problemet är ju att när Merkel senast försökte "tala klarspråk" slutade det med att marknaden dömde hårt och räddningspaketet blev ännu dyrare. Marknaden är snabbare än er politiker, det borde du som moderat veta, och det enda ni kan göra är att rädda Grekland och sedan i efterhand se vad man kan göra för att förhindra att det återupprepas.

Hög tid att tala klarspråk om EU tycker jag. Vi behöver modiga politiker som vågar stå upp för fri rörlighet på den interna marknaden i en tid när populister hotar hela EU-projektet och vädrar morgonluft. Tycker därför det är beklagligt att du fokuserar på Grekland även om du har rätt i sak att Grekland måste skärpa sig.