söndag 22 juli 2012

Moderat riksdagsledamot resonerar om försvaret

I fredags spelade jag in ett avsnitt av Försvarsradion i vilket jag svarade på läsarnas frågor och kommentarer. Idag pläderar DN:s ledarsida för ett svenskt Natomedlemskap. Lyssna gärna på radioprogrammet och hör min syn på vad som borde göras. Du finner programmet om du följer denna länk. DN

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är bra att du tar vår säkerhetspolitik på allvar, till skillnad från dina partivänner!

Vi har två alternativ, NATO eller att skjuta till (mycket) mer pengar till försvaret. Att inte göra något av alternativen är mycket oansvarigt och naivt!

Carl

TRIDENT sa...

@ Carl

Tror nog att NATO kommer att ställa en del krav - så någon sedvanlig budgetregulator lär ett NATO-medlemskap nog inte bli.

Oavsett medlemskap eller ej så lär det krävas ett tillskott av pengar. Moderata försvarspolitiker har ju länge hävdat att anslagen varit oförändrade under deras tid vid makten. Nu är detta inte sant såvida man inte räknar i kronor.

Om nu det moderata politikerna gör det så skulle jag gärna se att de även gick tillbaks till samma lön de hade för sex år sedan - för det är ju samma princip...

Skulle försvarsanslaget följt kostnadsutvecklingen de senaste 6-8 åren hade det varit i storleken 55-60 miljarder idag.

Men att diskutera detta med en moderat är dödfött - överförsvarsminister Borg har ju redan fastställt försvarsbudgeten, statsministern konfirmerat den och en grupp bestående av tre glada amatörer från moderaterna är utsedd att effektuera den.

Personligen har jag svårt att se vad en försvarsberedning skulle åstadkomma - mer än att skapa legitimitet åt moderaternas bakvända ordning. Hoppet står till småpartierna - moderaterna tycks vara mer intresserade av makt än av rikets säkerhet - en mandatperiod i opposition skulle nog behövas för att nyktra till!