söndag 29 juli 2012

Moms en av de minst skadliga skatterna

Skattepolitik borde handla om att på minst skadligt sett ta in de resurser som det offentliga förbrukar. Tyvärr är det i verkligheten så att många av de minst skadliga skatterna också är de som är mest illa ansedda. Fastighetsskatten är kanske det bästa exemplet på en mindre skadlig skatt som är väldigt illa ansedd bland skattebetalarna. En annan skattebas som inte är så skadlig för ekonomins funktionssätt är momsen. Här råder det dock ett stort politiskt intresse för att reducera momsen för en det en det andra särintresset. Socialdemokraterna genomdrev tillsammans med Centern en sänkning av matmomsen och momsen på böcker är radikalt lägre än på andra varor. I dagens SvD drar nu Mathias Sundin (FP) en lans för att utvidga användandet av den lägre momssatsen för böcker. I denna fråga anser jag att Mathias Sundin har helt fel. Vi borde istället verka för en mer enhetlig momssats. Personligen anser jag att momsen på mat borde vara 25 %. Barnfamiljerna skulle kunna kompenseras med höjt barnbidrag, pensionärerna med sänkt skatt och den arbetsföra befolkningen genom höjt jobbskatteavdrag. SvD

2 kommentarer:

Anonym sa...

Momsen är en av de minst skadliga skatterna. Varför inte höja den då för att minska konsumtionen? Det vore väl utmärkt med en momshöjning som ger utrymme för en minskad skatt på arbete. Om vi på så vis sänker kostnaderna i serviceyrken kanske vi bättre kan ta hand om gamla och sjuka, eller ?????

Göran Pettersson sa...

Vi har redan en av de högsta momssatserna i Världen. Om vi har avsevärt högre moms än våra grannländer leder det till att handel flyttar. Jag argumenterade dock i mitt inlägg för att vi inte borde ha lägre moms på diverse varor. Det är i första hand en eftergift för särintressen.