söndag 15 juli 2012

Putin drar åt tumskruvarna

Den ryska Duman röstar nu i snabb takt igenom lagar som hämmar oppositionen. Tanken verkar vara att skrämma vanligt folk till tystnad och passivitet. Kommer det att lyckas? Om detta är experterna oeniga. Vissa rysslandskännare hävdar att kritiken mot Putin nu nått en sådan nivå att dessa lagar endast kommer bidra till ökad kritik och ökat motstånd. Andra lyfter fram Putins list att utmåla oppositionen som utlandsbetalda lakejer och att nyttja rättsapparaten till att kväsa oppositionen. Det finns all anledning till att följa utvecklingen. Denna sommar har jag en rysk praktikant tjänstgörande hos mig i riksdagen. Jag räknar med att göra ett radioprogram med henne där hon får utveckla hur unga människor i dagens Ryssland resonerar. Du kan läsa mer om praktikanten på sidan http://dinledamot.blogspot.se/search?q=yuliya Läs också hennes egna politiska blogg Political Harangues SvD DN GP Aftonbladet Moscow Times

16 kommentarer:

Anonym sa...

Ryssland är återigen en diktatur tyvärr. Det visste man från början när Putin dök upp och öppnade munnen. Nu blir Ryssland en fara för världsfreden. Bevare oss för detta.....

jan-olov sa...

Bra att du tar upp ämnet vilket ger en del input till dina riksdags kollegor i försvarsutskott och de särskilt utvalda till försvarsberedning.
Just kombinatoriken av ökat demokratiskt underskott med ökade försvarsutgifer,Makarov/Putin utfall mot Finland gör att den prologongernade ekonomin har nått vägs ände.
Du bör ta upp detta i din riksdagsgrupp och föra vidare till finans och statsministern vars uttalanden är oroväckande oinformerade om den militära kapacitetsutvecklingen.
Hoppas att du kan bidra här med ditt öppnare sinnelag i försvarsfrgorna än många andra.

kn Jan-olov holm

Göran Pettersson sa...

För egen del tror jag att sambandet är att militärskramlet används av inrikespolitiska skäl. Genom att tala nostaligiskt om Sovjetunionen och hotet från Nato vinner Putin poäng hos nationalistiska och lågutbildade grupper. Putin har enligt många källor byggt upp en mycket stor förmögenhet genom korruption. Det är den han försvarar genom att misstänkliggöra oppositionen.

Göran Pettersson sa...

Jag tänkte spela in ett avsnitt av Försvarsradion i veckan. I programmet tänkte jag kommentera den pågående så kallade försvarspolitiska debatten.

Anonym sa...

Detta är ju Rysslands inre angelägenheter, inte Sveriges. Ryssarna lägger sig ju inte i Sveriges lagstiftning och inre angelägenheter...
Skriverierna luktar ryssfobi/rysskräck lång väg...
Klart att ryssarna måste ha en stark armee, någon kan ju få för sig att lägga beslag på Rysslands naturtillgångar gratis.

Anonym sa...

Ryska folket väljer Rysslands president, inte Sverige...så fungerar demokratier

jan-olov sa...

Göran

Tack för kommentar.
Har du tillgång till Makarovs karta,Makarovs tal i Helsingfors universitet samt Putin rätt framm budskap om militära motåtgärder till president Sauli Niinistö veckan senare?

Har sänt till kollegorna i Försvarsutskottet men skulle uppskatta att du med din försvarsbakgrunden tittar på detta.

Jag drar inte samma slutsats som du att det språket och bevekelsgrunden är inrikespolitiskt.
Det handlar om er militära realiteter.

Kn jan-olov holm

Anonym sa...

Sverige och väst vill ha en svag ledare i Ryssland, så dom kan lägga beslag på Rysslands jättetillgångar på olja och gas mm.
Ryska folket själva, vill ha en stark ledare som inte säljer ut Rysslands olja mm. till utländska företag..
Konkursfärdiga USA och EU borde se om sitt eget hus istället....
Pution är en bra ledare för Ryssland, oavsett vad väst säger.

Anonym sa...

Det Makarov sa i Finland var bara det att om Finland går med i NATO, då måste Ryssland vidta motåtgärder för sin egen säkerhet...
Ryssarna har ju erfarenhet av att alla möjliga krigsdårar vill erövra Ryssland...
Självklart så måste ju ryssarna vidta motåtgärder om Finland går med i NATO, det vore ju landsförräderi att inte göra något alls, eller hur ?

Anonym sa...

Putin är en bra ledare, ryska ekonomin går spikrakt uppåt, 2020 har Ryssland Europas starkaste och största ekonomi , enligt IMF...Så ska en bra ledare vara...annat än vad EU:s och USA:s ledare har lyckats åstadkomma ...

Anonym sa...

Hej Göran,

Så du tror att Rysslands enormt ökade militärutgifter kombinerat med en allt hårdare retorik mot grannländer bara är av inrikespolitiska skäl?
Ska vi i Sverige hänga upp hela vår säkerhetspolitisk på den förhoppningen?
Vågar vi fortsätta hoppas på Putins goda vilja vad avser Sverige?
Vill vi vara i den situationen att vi MÅSTE hoppas på Putins goda vilja?

Vi svenskar betalar världens högsta skatter. Varför har vi inte råd med ett ordentligt försvar? Vart tar våra skattepengar vägen?
Du som sitter i finansutskottet kanske kan förklara detta?

//Jonas75

Anonym sa...

...vilken tur att vi har yttrandefrihet i Sverige så du får tycka och säga vad du vill, eller hur Anonym 20:45, 20:46 osv...

Göran Pettersson sa...

Ni var verkligen igång med att lämna kommentarer igår kväll. Här kommer några korta svar.

Demokrati är mer omfattande än att ha val. För att valen ska vara demokratiska krävs enligt min uppfattning såväl yttrandefrihet och pressfrihet. Det krävs också ett oberoende rättsväsende.

Det är oroande för säkerhetsläget att Ryssland utvecklas i en alltmer totalitär riktning. Detta måste givetvis beaktas när försvarsberedningen gör sina bedömningar. Dock anser jag att mycket av utspelen i första hand är av inrikespolitisk karaktär.

När det gäller den svenska försvarspolitiken återkommer jag senare i veckan med ett blogginlägg och ett radioprogram.

Anonym sa...

Ja, vi får hoppas att den kraftiga upprustningen av landstigningfartyg, stridsflygplan, luftlandsättningsförband och attackhelikoptrar osv är till för den inrikespolitiska agendan.

Det är dock viktigt att förhålla sig till vilken förmåga som byggs upp, det hoppas och tror jag du håller med om.

Det är också oroande, precis som du skriver, att utvecklingen går mot en allt mer totalitär stat.

Var för sig, inget större problem. Men lägger vi ihop dessa faktorer, vad har vi då att förhålla oss till?

Anonym sa...

Your link to her blog is wrong.
Here is the correct one:
http://ybarsukova.wordpress.com/

/Tinhead

Göran Pettersson sa...

Till Tinhead:
Tack för påpekandet det är tillrättat nu.