tisdag 31 juli 2012

Salt- eller sötvatten

Idag skulle Milton Friedman ha fyllt 100 år om han levat. Det hade varit intressant att få höra hans analys av den pågående finanskrisen. Friedman var en av förra århundradets ledande ekonomer och han tilldelades också ekonomipriset till Nobels minne. Han var under lång tid verksam vid University of Chicago närmare bestämt vid Chicago School of Economics. Friedman var skeptisk till keyensianismen och tillhörde det som kom att kallas Freshwater school. Idag är det en annan ekonomiprisvinnare som är en ledande röst i debatten, Paul Krugman. Krugman är verksam vid Princeton och får väl räknas till att ha tillhört Saltwater school. Krugman är idag en stark förespråkare för att dra igång sedelpressarna.

Var befinner sig då svensk ekonomisk politik i förhållande till dessa två skolor. Är det inte lite grann som med Stockholm. Det är varken salt- eller sötvatten det är bräckt.

SvD Timbro

3 kommentarer:

Anonym sa...

Var hamnar Johan August Gripenstedt 1813-1874, finansminister 1856-1866 på skalan mellan Friedman och Krugman anser
Du?

Göran Pettersson sa...

Tack för en mycket spännande fråga som jag tänker fundera ett tag på innan jag besvarar.

Göran Pettersson sa...

Jag tror trots allt att Gripenstedt hamnar närmare Friedman. Det är lätt att förledas att tro att de stora järnvägsinvesteringarna var ett utslag konjunkturpolitik men det rörde sig snarare om en djärv investering. Krugman förespråkar i många stycken en expansiv finans- och penningpolitik för att driva konsumtionen.