fredag 20 november 2009

Den tredje världsberömde belgaren?

Herman van Rompuy är ingen europeisk Obama, Bush, Clinton eller Reagan. Men så valdes han inte heller till att bli europeisk president utan permanent ordförande för EU. Personligen tycker jag att det är synd att fördraget blev så urvattnat, jag tycker det hade varit bra om EU fått en ännu tydligare ledning. Det hade också varit spännande om man hade vågat sig på att välja en person med mer lyskraft, min personliga favorit var Tony Blair. Men som sagt uppdraget är inte att lysa och leda utan att mäkla och kompromissa. Till den uppgiften framstår Herman van Rompuy var ett utmärkt val. Huruvida han nu blir den tredje världsberömde belgaren är mer tveksamt, men framtiden får utvisa om han kan ta plats bland Tintin och Hercule Poirot. Men som vanligt gäller regeln med tillräckligt låga förväntningar blir man aldrig besviken.

Jag tycker att utnämningen av Catherine Ashton till utrikesminister är spännande. En kvinna som har lotsat Lissabonfördraget genom det brittiska överhuset måste ha både kraft och list. Det ska bli spännande att följa hennes arbete som EU:s utrikesminister.

DN
DN SvD SvD

7 kommentarer:

Tokmoderaten sa...

Dessutom är Baronessan Ashton av Upholland en sällsynt vacker kvinna... eller? ;-)

Anonym sa...

Med valet a Baronessa Catherine Ashton har mörkermännen slängt EU minst 100 år tillbaka i tiden. Med förvåning har jag noterat att journalisten Rolf Gustavsson inte med ett ord nämnt att Baronessan aldrig behövt deklarera sina politiska ställningstaganden inför en valkrets utan fått sin position i Brittiska överhuset genom börd. Så medan västerlandet försöker köra ner sin hemlagade demokrati i halsen på Irakier och Afghaner så är detta av mindre betydelse inom EU.

Göran Pettersson sa...

Till Anonym:
Catherine Ashton har inte fått sin titel pga börd, hon har utnämnts till life peer. På wikipedia kan du läsa mer om hennes bakgrund.
http://en.wikipedia.org/wiki/Catherine_Ashton

Dpnkan sa...

Jag läste någonstans att vår nya EU-president tidigare visat sig en stark motståndare till Turkiets inträde i EU.
Bara det gör att man gjort ett bra val!
Turkiet ligger inte i Europa, bygger på en helt annan kultur och Europ ska definitivt inte bli ett Eurabien!

Anonym sa...

Göran Petterson kan forsätta och läsa i Wikipeda "Her lack of relevant experience and electoral legitimacy was immediately questioned by the media, Guardian newspaper remarked that Baroness Ashton was "as unelected as she is obscure." The appointment prompted right wing anti-EU UKIP's Nigel Farage to say to the anti-EU Rupert Murdoch's Times newspaper: "Baroness Ashton is ideal for the role. She's never had a proper job, and never been elected to public office." Hon har kanske inte ärvt Baronessatiteln efter sin far men det är väl inte möjligt att hon är en av dem som köpt sin titel av Labour partiet?

Göran Pettersson sa...

Till Anonym:
Som sagt hon har inte ärvt titeln. Däremot har hon en rätt ovanlig och aktivistisk bakgrund. Givetvis är den brittiska anti-EU falangen emot henne, hon var ju den person som lotsade Lissabonfördraget genom överhuset. Vi får vad hon kan prestera som EU:s utrikesminister.

Anonym sa...

Nej, van Rompuy är ingen Obama, Bush, Clinton eller Reagan! Han smälter in i tapeterna. Men varför jämföra med USAs ledare? Blickar vi österut så smälter deras ledare också in i tapeterna. Hu jintao,Ban Kimoon för att 2 av de prominentaste.Den helintegrerade och haiku-diktande van Rompuy kanske kan föra en bättre dialog med östern än den dominante, färgstarke Obama? Och det är ju från östern som ljuset, och numera också pengarna kommer.
Olof