måndag 9 november 2009

Släpar partisympatierna efter?

SKOP redovisar idag en undersökning som visar att väljarna har stort förtroende för regeringen. 57 % anger att de tycker att regeringen gör ett mycket eller ganska bra jobb. 35 % tror att en S-regering skulle vara sämre och 29 % tror att den skulle vara bättre. Jag undrar om frågan verkligen är ställd så, en ren S-regering torde väl inte vara aktuell.

Opinionsläget är nu enligt följande. Väljarna har avsevärt större förtroende för Fredrik Reinfeldt än för Mona Sahlin. Väljarna tycker att Alliansregeringen gör ett bättre jobb än vad en S-regering skulle göra. Däremot så är det fortfarande ett övertag för den rödgröna oppositionen när det gäller partisympatierna. När kommer svängningen där? Om de rödgröna vinner valet nästa år så blir konsekvensen att Mona Sahlin blir statsminister.

Nu under november genomför SCB sin stora undersökning av väljarsympatierna. Den redovisas i december. Den undersökningen bryter ned resultaten i diverse olika grupper som lön, region, facktillhörighet m.fl. Det ska bli mycket intressant att försöka tolka de resultaten.

DN SvD Aftonbladet

2 kommentarer:

Sten Collander sa...

Instämmer i att det kommer att bli intressant med den snart kommande undersökningen inför den riktiga undersökningen i september nästa år..

Angående frågeställningen kanske man (välvilligt) kan tolka den som att en "S-regering" skulle innebära en "S-ledd regering".

Den verkligt intressanta frågeställningen tycker jag är denna: varför leder vänsteroppositionen som helhet med tre av sina företrädare bland de minst förtroendeingivande över den nuvarande Alliansmajoriteten med dess i huvudsak mycket förtroendeingivande företrädare?
Är det någonting som vi missar/inte tänker på?

Krassman sa...

@GP
Det finns en obesvarad fråga som väntar på ditt svar på min blogg:
http://krassman-inyourface.blogspot.com/2009/11/fraga-till-96-moderata.html