söndag 15 november 2009

Socialdemokraternas svaghet avgör valet

Dagens Sifoundersökning genomfördes efter att Socialdemokraterna avslutat sin så kallade Jobbkonferens. Av opinionsundersökningen att döma var den ingen succé bland väljarna. Dock är, trots Socialdemokraternas tillbakagång, läget mellan blocken tämligen stabilt. De rödgröna får 48,9 % och Alliansen 44 %. Sverigedemokraterna går framåt i mätningen och får nu hela 5,8 %. För oss som varken vill ha Sverigedemokraterna som vågmästatre i riksdagen eller Mona Sahlin som statsminister är uppgiften glasklar. Alliansen behöver fram till valet vinna fler röster. För att först och främst bli större än de rödgröna krävs det att knappt 200 000 väljare byter från de rödgröna till Alliansen. Men det i sig räcker inte för att få absolut majoritet i riksdagen. Antingen behöver Alliansen vinna runt 350 000 väljare från de rödgröna eller så måste Sverigedemokraterna pressa tillbaks under 4 %-spärren. Allt detta ska åstadkommas samtidigt som inget av allianspartierna faller under samma 4 %-spärr. Trots att mindre än ett år är kvar till valet så tror jag att detta är fullt genomförbart. Valet är en fråga både om statsminister och regeringsalternativ. Statsministerfrågan torde bli viktigare ju närmare valet vi kommer. Ju svagare Socialdemokraternas väljarsiffror blir desto orimligare kommer det att framstå att ge Mona Sahlin uppdraget att bli regeringsbildare. 2006 gjorde Socialdemokraterna ett historiskt dåligt valresultat, mycket tyder på att Mona Sahlin är på väg att slå det rekordet. Moderaternas stora uppgift fram till valet är att vinna ytterligare väljare från Socialdemokraterna. Dessutom måste vi öka vårt stöd bland ungdomarna, vi har idag landets största ungdomsförbund men hittills har det inte avspeglat sig i väljarstödet. Jag tror att det även inom miljöpolitiken är viktigt att vi har ungdomarna med oss, här har Sofia Arkelsten en stor uppgift framför sig.
Med tio månader kvar till valet så ligger vi efter men läget är på inget sätt hopplöst. Det kommer dock krävas mycket goda insatser och vi får hoppas att vi slipper fler distraherande utspel från reservatmoderater.
SvD DN Aftonbladet Expressen GP

7 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Göran

Inte ett ord om att (C) snart verkar ha tappat 40% av sympatisörerna sedan 2006 utan desto mer om (S) gör att din analys känns milt sagt tunn.

Men vi ser som bekant på världen genom olika fönster....

Vi ses i valrörelsen!

mvh

Johan

Göran Pettersson sa...

Jag tror inte att C kommer att avgöra valet. Genom mobilisering av kärnväljare kommer Europas rikaste parti klara 4 %-spärren även 2010. Nej jag tror att valet avgörs av de två stora partierna M och S.

Sten Collander sa...

Hm, lite underligt satt rubrik tycker jag - det är väl ändå valresultatet som avgör valet :)

Skämt åsido: jag kan hålla med dig i mycket men vill även lyfta fram vikten av vår egen attraktionskraft - nu och framöver, internt och externt; det räcker i mina ögon inte att förlita sig på motståndarens tillfälliga (?) "svaghet" utan vi måste ha ett trovärdigt och även känslomässigt lockande alternativ till såväl vänsterpartiernas trehjuling som till det nya vänsterpartiet SD.

Avslutningsvis: gillar uttrycket "reservatmoderater" även om jag inte gillar dem som fenomen!

Johan Westerholm sa...

Göran

Där är vi överens, även fast rubriken inte känns som den återspeglar innehållet. Ser framemot att träffa dig i valrörelsen.

mvh

Johan

Göran Pettersson sa...

Till Johan: Vi lär nog stöta ihop redan innan valrörelsen. Jag såg era nomineringar inför riksdag och landsting, det gamla gardet verkar inte släppa fram dig. Får du måhända en ny chans när det gäller kommunfullmäktige? Moderaterna i Norrtälje kommun har inget emot att ni går till val med Jan Emanuel Johansson och Kristian Krassman som toppkandidater.

Inge sa...

Det talas om att S tappar och att det är katastrofalt.Då har man blinda fläckar. Att i en partiflora med 8 partier få mellan 33-36 procent som S fått i mätningarna är kanske ingen nöjd men med tanke på att samarbetspartierna samlar ca 15 procent liknar det en situation som S hade även på då Gudrun Schyman ledde V. Katastrof måste det dock vara att C som var ett stort parti på Fälldins tid nu balanserar på spärren.

Leif Ekstedt sa...

Alliansen är ett ganska frekvent ord. Det skulle förmodligen kunna kontrolleras procentandelar bland M,C,Fp och KD hur i hur stor frekvens man brukar ordet i sina utskick,valtal,debattinlägg och riksdagsdebatter.

Men frågan dyker upp då och då.
Per Schlingmann har säkert gjort kalkyler om vad ALLIANSEN skulle vinna eller förlora om man hade på riksplanet hade valsamarbete med gemensamma listor. Man kanske rent av kunde göra listor 2x2 partier.
Moderterna är visserligen så starka
,att de kan uppträda på egen hand. Men vill man ha full utdelning för Alliansen kanske de tre övriga skulle göra gemensam sak.
Effekten skulle kanske bli ,att återvalet säkras. Kanske förlorar Moderaterna några mandat, men i gegäld hamnar de säkert kvar i Alliansen.