torsdag 24 november 2011

Avslöjande intervju

Den som inte är van att intervjuas av massmedia brukar bli överraskad när han/hon ser slutresultatet. Av den långa intervjun återstår endast ett par korta kommentarer. Ofta brukar den oerfarne konstatera att citaten förvisso är helt korrekta men utan de kringliggande meningarna så blir uttalandet väldigt ensidigt. Aftonbladets Anette Holmqvist verkar att ha valt en annan väg när hon skrev ihop sin intervju med Håkan Juholt. Svaren återges troligen ord för ord så som de kom ur Juholts mun. Effekten blir drastisk. Hon uppträder som en förhörsledare som genom sin tystnad får de tilltalade att börja tala och avslöja en det ena en det andra. Mitt intryck är att Juholt blir allt mer förvirrande och hans återställarretorik möter nu verkligheten.

Att Socialdemokraterna är i en mycket allvarlig kris är tydligt. Dock är påverkan på väljaropinionen förvånasvärt svag. Förvisso ligger S nu runt 3 procentenheter under sitt valresultat från 2010 men ställningen mellan blocken är i stort sett oförändrad sedan valdagen. Det är möjligt att väljaropinionen är trögrörlig och att S kommer att fortsätta att sjunka i opinionen. Å andra sidan, som partisekreterare brukar säga, det är bara valresultatet som räknas. Alliansen låg under den förra mandatperioden stundtals 20 procentenheter efter det då röd-gröna regeringsalternativet.

Aftonbladet SvD

Lyssna gärna på mitt samtal om läget i Socialdemokraterna med den s-bloggaren Johan Westerholm. Följ denna länk.

Böhlmark Peter Andersson

1 kommentar:

Anonym sa...

Alla minns vi väl när vetenskapsmannen Sören Holmberg med empirin som stöd och med hänvisning till de dåvarande opinionssiffrorna dömde ut alliansens chanser, cirkus två år innan valet 2010. /Erik