söndag 27 november 2011

Världens bästa väljare?

Ibland undrar jag om inte Sverige har världens bästa väljare. I många länder belönas de politiker som lovar mest. Löftenas genomförbarhet granskas sällan och detta skapar goda möjligheter för politiker som ställer ut löften utan teckning. I Sverige är väljarkåren skeptisk till vidlyftiga löften. Detta har skapat en politikerkultur där olika förslags ekonomiska konsekvenser ofta är rimligt genomarbetade. I riksdagen finns riksdagens utredningstjänst som genomför oberoende beräkningar av olika förslags ekonomiska konsekvenser. Håkan Juholt har under sin första tid som partiledare skördat framgångar genom att tala yvigt och ställa ut löften om både det ena och det andra. Nu har dock verkligheten och väljarkåren hunnit ikapp Håkan Juholt. Världens bästa väljare gör tummen ned för Juholts illa underbyggda löftespolitik. Hur Socialdemokraterna ska hantera detta blir spännande att följa. SvD (Anna Kinberg Batra) DN DN Ekot Ekot Expressen

1 kommentar:

Nils Dacke sa...

Nja, snarare att Svenskar är konservativa och att vi tenderar att rösta på dom som vi anser mest regeringsdugliga och det var länge sossarna tack vare internt käbbel inom borgligheten. När den väl snackat ihop sig och bildat alliansen så var sossarna historia.

Att vi skulle vara smartare än andra är rent bullshit. Vi har haft samma överbudspolitik som alla länder och nepotismen har ju även här nått oanade höjder. För inte så länge sedan var 80% av alla GD sossar vilket med ett medlemsantal på 100.000 ter sig extremt sjukt.

Tyvärr gjorde alliansen bara halvhjärtat upp med detta.