söndag 31 januari 2010

Klokt om jämställdhet

De senaste veckorna har Moderaternas ledande radikalfeminister skapat rubriker. Jag kan inte säga att jag är särskilt imponerad över tankegodset som redovisats som partiets jämställdhetsprogram. Det är även slående att man väljer att gå på kontrakurs mot flera viktiga liberala principer och istället propagerar för mer kollektivism och grupptänkande. I dagens SvD har jämställdhetsdebattören Maria Ludvigsson en mycket tänkvärd krönika. Jag skulle vara mycket bekvämare om hennes krönika låg till grund för den moderata jämställdhetspolitiken än den moderata arbetsgruppens rop på reglering och kollektivism.

Peter Wolodarski är även han inne på könsfrågan i sin ledarkrönika. Det är slående hur lätt det är att tro att alla motgångar beror på personens kön. Vi måste komma bort från den förlamande könsfokuseringen. Kan vi inte få vara människor och individer.

I veckans avsnitt av den politiska talradion samtalar vi om Spykers köp av SAAB, kraven på könskvotering och bonusar. Du finner programmet om du följer den här länken.

Uppdatering 100201
Den socialdemokratiske bloggaren Johan Westerholm påpekar helt riktigt att jag inte är fullärd i den feministiska nomenklaturen. Jag använde i mitt inlägg ordet radikalfeminister, detta begrepp har tydligen en exakt definition. Även om de moderater jag skrev om delar mycket av radikalfeminismens idéer så är det nog felaktigt att kalla dem radikalfeminister. Korrekt vore att skriva radikala feminister. Tack Johan för din värdefulla kommmentar.

3 kommentarer:

Magnus i Solna sa...

Jag håller helt med! Per Hagwall skriver också bra om detta. Firma Schlingmann och Reinfeldt verkar vilja bli Sveriges bästa vänsterparti imo.
Har de helt lämnat sina värderingar eller är det bara makten som hägrar? De personer som gillar detta kommer iaf aldrig att rösta på M, så det ända som kan komma ut av det hela är att man alinerar sina egna väljare.
Detta är tyvärr ytterligare ett skäl till att inte rösta på M i riksdagsvalet. Nu när C har börjat släppa sitt kärnkraftsmotstånd så kan de få min röst. De är iaf fortfarande borgerliga...

Nils Matsson, moderat sa...

Göran, jag håller helt med dig. Jag hade det med i Blå Timmen i Radio Roslagen också och vi var mycket kritiska. Förstår inte var det kom ifrån.

Leif Ekstedt sa...

Politik är de möjligas konst. För någon vecka sedan fick Schlingman på huden av Moderatkvinnornas Ordförande.Det gällde könskvotering där Per var ute och seglade . I dag förekommer han på Magdalena Anderssons blogg med bild och allt. Hans ärende denna gång är helt i linje med Moderaternas ideologi så det är klart jag håller med.