onsdag 13 januari 2010

Säkerhetspolitisk debatt efterlyses

Idag skriver akademiekollegorna Ulf Henricsson och Annika Nordgren Christensen mycket tänkvärt på SvD Brännpunkt. Ämnet som avhandlas är den närmast obefintliga svenska säkerhetspolitiska debatten. De förordar att det borde göras en utredning om för- och nackdelar med ett svenskt natomedlemskap. Jag håller med. Jag skrev en motion till riksmötet 07/08 i ett liknande ämne. Motionen återfinner du här. Ett enigt försvarsutskott avslog motionen. Ack, ack, ack, så rädd man kan vara för kunskap.

Jag hoppas att Ulf Henricsson och Annika Nordgren Christensens artikel öppnar upp för mer av säkerhetspolitisk debatt. Om så är fallet lovar jag att återkomma i ämnet.

SvD

__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Hans J sa...

Göran,

Du länkar till din egen motion men inte till artikeln i SvD ?!?

OK, men då länkar väl jag till den åt oss:
Utred Svensk Anslutning Till NATO

Självfallet borde svensk säkerhetspolitik diskuteras och då inte enbart inför något beslut om medlemsskap i NATO. Ett antal regeringar har på ett närmast ansvarslöst sätt monterat ned det svenska försvaret. Detta måste åter och snarast ges rimliga resurser för att åtminstonde hjälpligt kunna hänga med i utvecklingen i omvärlden.

Jag anser personligen inte att Sverige ska ansluta sig (eller anslutas) till NATO. Jag anser att vi ska ha en egen kapacitet som vi själva suveränt beslutar om. Ingen amerikansk general ska beordra ut våra soldater i något krig utan den delen ska vi själva besluta om nödvändigheten av. Sedan anser jag att vi ska ha kvar ett värnpliktsförsvar och detta inte av något effektivitetsskäl. Jag anser att det finns en fostrande och förbrödrande kvalitet i ett värnpliktsförsvar som inte kan lösas av aldrig så hängivna svenska marinkårssoldater av amerikansk snaggad kadaverdiciplintyp. Är det bara effektivitet vi är ute efter så kan vi väl annars överväga en union med Ryssland?

Vare sig vi skulle anslutas till NATO eller inte så måste försvaret rustas upp. Nato kommer att kräva ett väsentligt förbättrat svensk försvar så man undrar om inte neddragningen av vårt försvar bara var en skenmanöver för att placera oss i ett läge som gjorde det lättare att blanda in NATO?!? Enbart en hotfullare omvärld räcker inte som argument för NATO. Är omvärlden hotfull så bör vi förbättra vårt försvar inget annat.

Du skriver vidare att du lovar att återkomma i ämnet säkerhetspolitiskt debatt i fall Ulf Henricsson och Annika Nordgren Christensens artikel öppnar för det. Göran, vänta inte på det - Kör ändå och direkt!

Anonym sa...

Det som borde oroa "på riktigt" är att FöU var enigt i avslaget av Din motion !

Det bevisar den "strutsmentalitet" som råder & som jag uppfattar Du, Ulf & Annika vill råda bot på.

Om Du, med Din bakgrund, inte lyckas få med Dig Ditt parti framåt i detta ärende så gå själv - Jag bedömer att Du kommer gå först med flera som följer...