fredag 8 januari 2010

Vem gör vad?

Jag har fyllt kökspannan med ved och öppnat spjället på max. På det sättet bidrar jag till att minska elförbrukningen och kanske bidrar till att rädda oss från elavbrott. Däremot låter jag adventljusstakarna brinna. Jag undrar hur de gör som bidrog till att stänga Barsebäck?

Aftonbladet

5 kommentarer:

Annie sa...

Minns Enron....

Unknown sa...

Sverige kommer inte att slockna. AB överdriver som vanligt. Det finns mer resurser att ta till men det är en kostnads- och tidsfråga. Stenungsunds kraftverk klarar halva Sveriges effektreserv ensamt dvs motsvarar Ringhals 1. Men där går just nu ett av fyra block. Ett block till kan man dra igång på ca. 250MW. De två andra kräver några veckors förberedelser iom de ligger konserverade. Samtidigt gick Vattenfall i början av december ut med att Stenungsund skulle läggas ned. Oerhört korkat tyckte jag. Jag sa att hoppas det blir en riktigt kall vinter så att Vattenfall och SvK får sig en rejäl näsbränna. Hur ska vi kunna importera el från Norge och från kontinenten om de själva behöver all tillgänglig el? Visst det är inte gratis och inte så värst miljövänligt men ändå "renare" än tysk kolkraft. Jag kan bara säga att jag fick rätt.

Sen finns det gasturbiner att ta till men då blir elnätet väldigt sårbart och störningskänsligt.

Leif Ekstedt sa...

Ingen talar just den här tiden om globens uppvärmning. Det är mycket tyst från miljölobbyisterna i dagsläget.

Göran Pettersson sa...

Skillnaden mellan energi och effekt

Den energipolitiska debatten blir ofta lätt förvirrad. En viktig anledning till det är att många av debattörerna inte kan skilja på begreppen energi och effekt. Det fysikaliska begreppet effekt är energi per tidsenhet. När det gäller energiförbrukningen så skiftar den kraftigt över året och dygnet. Detta beror dels på olika behov på grund av väder och produktion. Det som oftast är den gränssättande faktorn är effekten. Just nu upplever vi mycket sträng kyla samtidigt som industrin är på väg upp i produktion efter julledigheten. Det innebär att effektbehovet är stort. Då hjälper det inte att det under blåsiga sommarmånader finns ett överskott på el bland annat tack vare mycket installerad vindkraft. Elen förbrukas i samma stund som den tillverkas. Därför krävs det att det finns balans i kraftsystemet både vad avser energi och effekt.

Anonym sa...

Några reflexioner !?

Global uppvärmning - var då ?

Stenungsund - fosila bränslen...

Kärnkraft - Finland har fattat !