fredag 8 januari 2010

Lyssna på Urban Bäckström!


Svenskt Näringsliv med vd Urban Bäckström och chefsekonom Stefan Fölster i första ledet kommer ofta med uppmaningar till regeringen. Tyvärr har väl råden ibland blivit lite väl ensidiga. Under högkonjunkturen så uppmanade man regeringen att gasa och sänka skatterna och när finanskrisen slog till så återkom man med precis samma ordination.

Nu återkommer Urban Bäckström och Stefan Fölster (dagens DN Debatt) med råd denna gång om hanterandet av AP-fonderna. Denna gång tycker jag regeringen har all anledning att beakta råden. Jag tycker att det är uppenbart att det stora offentliga ägandet som finns i AP-fonderna är en risk. Det verkar som om innehavet har en närmast magisk dragningskraft på regeringsmedlemmar oavsett partifärg. Likt Tolkiens härskarring så faller även den mest rättrådige för frestelsen att sätta på sig ringen och utnyttja makten det ger. När AP-fonderna reformeras är det därför av största vikt att det byggs in rejäla säkerhetsbarriärer så att fonderna inte blir ett statligt maktinstrument över det privata näringslivet. Om dessa säkerhetsbarriärer inte går att åstadkomma är troligen den bästa lösningen att skifta ut pengarna.

Före jul gästade Urban Bäckström Den politiska talradion och presenterade då sina tankar bland annat runt AP-fonderna. Du kan lyssna på programmet här på nätet om du följer den här länken. Jag avslutar därför med att upprepa rubriken. Lyssna på Urban Bäckström!
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

Inga kommentarer: