fredag 1 januari 2010

Valspurt med komplikationer

Vid valet till riksdagen 2006 blev Moderaterna största parti i Norrtälje kommun. Visst vore det roligt att efter valet 2010 få stoltsera med samma titel för hela landet. Men trots att avståndet mellan S och M nu enligt den senaste opinionsmätningen från Skop är nere i 2,2 procentenheter så kommer den kampen att ha ett antal förhinder. Kristdemokraterna noterar nu ett resultat under 4 % och Centerpartiet närmar sig samma spärr med god fart. Det torde därför kunna bli aktuellt att borgerliga väljare väljer att lägga sin inte på sitt favoritparti utan på det näst bästa. Av den anledningen så kommer Moderaterna troligen att ha ett visst handikapp mot Socialdemokraterna. Miljöpartiets fortsatta framgångar kommer att aktualisera en annan fråga, hur ställer sig socialdemokratiska kärnväljare till en rödgrön regering där Socialdemokraterna endast svarar för lite drygt hälften av ministrarna? Min erfarenhet att LO-medlemmar från industrin är att de är mycket skeptiska till Miljöpartiet. Måhända kommer det att vara svårt för Socialdemokraterna att mobilisera dessa väljare, kanske de hellre ser en förlust i valet 2010 som i sin tur leder till ett ledar- och politikbyte inom Socialdemokraterna.
DN SvD Aftonbladet Expressen TV 4
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

3 kommentarer:

Kadir Meral sa...

"...kanske de (LO-medlemmar) hellre ser en förlust i valet 2010 som i sin tur leder till ett ledar- och politikbyte inom Socialdemokraterna".

Önsketänkande från en M-ledamot. Banden mellan LO-medlemmar och socialdemokraterna är starkare nu än inför valet 2006.
Dessutom väntar vi en hård kamp när det gäller avtalsrörelsen under våren som kommer att stärka både LO och socialdemokraterna.

Johan Westerholm sa...

Göran

Din postning vittnar om stor humor.

Jag måste säga om det huvudbry du ger uttryck för om eventuell S-V-MP fördelning ministerposter är så stort att du publicerar det (som en av Sthlms läns mer profilerade alliansföreträdare) så är min reaktion att Alliansen har ännu större problem.

Nu är jag inte sympatisör som du säkert vet, men vore jag det skulle jag nog önska att du fokuserade på något annat än Mona Sahlins fördelning av gracerna såhär nio månader innan valet. För oaktat vad så kommer det bli jämt.

Men stor humor är det.

mvh

Johan

Göran Pettersson sa...

Till Kadir:
Det är möjligt att banden mellan Wanja Lundby Wedin och Mona Sahlin är starkare än vad de varit mellan tidigare ordföranden. Men det jag framförde i mitt inlägg gällde inte ledningens inställning utan medlemmarnas. Om du frågar "gubbarna på golvet" så får du ett delvis annat svar än från damerna i ordförandestolarna.

Till Johan:
Så trevligt att jag kan roa dig. Jag tyckte att jag lyfte fram båda sidors utmaningar utgående från opinionsläget. Jag är mycket nöjd om man inom Socialdemokraterna inte upplever något problem med att nästan hälften av ministerposterna kommer att besättas av miljöpartister och vänsterpartister.