torsdag 14 januari 2010

Talk is cheap!

Jan Björklund skriver idag tillsammans med partikollegorna Birgitta Ohlsson och Allan Widman på SvD:s Brännpunkt. Man levererar en rätt omfattande åtgärdslista för försvaret. Jag tycker att det är bra att försvarsfrågan får mer uppmärksamhet men jag är tveksam till om det folkpartistiska utspelet är något annat än ett spel för gallerierna. De förslag man för fram riskerar att antingen endast vara av kulisskaraktär eller så är de början till nya svarta hål i försvarsbudgeten. Som sista punkt i programmet skriver man ”Vi inser att ökade försvarsambitioner kan komma att kräva ökade ekonomiska ramar. Vi är i så fall beredda att fatta sådana beslut under nästa mandatperiod.” Observera att trots den digra önskelistan så använder man ändå endast ordet kan. Det är dock så att det är när man kommer fram till finansieringen som förslagställarnas ärlighet testas. Jag hade hyst större tilltro till det folkpartistiska utspelet om det även hade innehållit förslag till finansiering. Hur ser folkpartiets finansieringsförslag ut? Är man beredda att släppa sin låsning vid 1 % målet för biståndet? Vill man införa en ytterligare värnskatt? Som sagt utan finansieringsförslag blir det mest snack. Talk is cheap!

På söndag börjar Folk&Försvars rikskonferens i Sälen. Jag kommer inte vara på plats i Sälen men räknar med att följa evenemanget via SvT 24. Det är inte otroligt att jag kommer att återkomma med kommentarer om det som utspelar sig i Sälen. Senare idag kommer jag att spela in ett avsnitt av Den politiska talradion om just försvars- och säkerhetspolitik. Programmet kommer att finns tillgängligt på nätet framåt kvällen, adressen är www.dinledamot.wordpress.com.

DN Mitt i steget

7 kommentarer:

Anonym sa...

Varför kör du "sossetänket", varje krona till försvaret måste tas från välfärden...
Varför i helsike har inte Sverige råd att ha ett ok försvar som i alla fall får kosta 2% av BNP???
Vi är ju världsbäst på att dela ut bistånd, flyktingmottagning mm.
Det har vi råd med enligt er politiker men att försvara landet kostar för mycket.
Folket och landets säkerhet borde prioriteras högst upp när skattepengar ska fördelas till olika utgiftområden. Idag anpassar ni politiker hotbilden efter hur mycket pengar ni kan avvara till försvaret istället för att börja med att ge försvaret de pengar som behövs utifrån en REALISTIK hotbild.
Ni moderater har tappat greppet fullständigt när det gäller försvars- och säkerhetspolitik, ni tar inte ansvar!
Sedan riksdagsvalet 1991 har M haft min röst, det kommer inte upprepas så länge ni bidriver en försvarspolitik som Miljöpartiet.
Och ja, jag vet att vänstersidan lägger ännu mindre pengar på försvaret men det argumentet kommer inte övertyga mig att rösta på er.
Ni har blivit de nya socialisterna!

/Arg medborgare

Anonym sa...

Hur lätt som helst att finansiera dessa tankar utan att höja anslaget... bara att ta bort t.ex oskälig hyressättning från FORTV så kan man omfördela ca 500 - 1000mkr årligen till verksamhetsmedel. Läs Allan Widman interpellation 2005/2006:363 daterad 2006-04-24

Unknown sa...

En liten undran bara.
Är klimatförändringarna fortfarande det största hotet mot Sveriges säkerhet?
Jag har inte sett något parti eller någon riksdagsledamot som ändrat sig i frågan.
Det var ju i Sälen detta fastslogs för några år sen.
BARA så jag vet om jag ska fortsätta HÅNLE när jag hör svenska riksdags-män och kvinnor samt höga militärer uttala sig om försvarspolitik och hot mot landet.

Göran Pettersson sa...

Till Anonym 09:59:
Jag har inga problem med att minska biståndet och öka försvarsanslaget. Men en av undertecknarna av debattartikeln är en av de starkaste förespråkarna för just 1 %-målet för biståndet.
Jag tycker att fler av förslagen har poänger men som jag skrev "Talk is cheap".

Till Anonym 10:10:
Genom att ändra internhyror och bokföringen så blir det andra nyckeltal för olika utgiftsområden. Men det ger ingen nettoeffekt för staten.

Till Peter Wagenius:
Jag är lika kritisk till den slutsatsen nu som när rapporten kom. Lyssna gärna på programmet vi gjorde med Mike Winnerstig från FOI. http://dinledamot.blogspot.com/2008/05/frsvarsberedningens-slutsatser.html

Anonym sa...

Göran,
Så du säger indirekt att försvarsanslagen kan inte ökas utan att minska biståndsmålet på 1%?
Världens högsta skatter räcker bara till biståndet och en halvtaskig välfärd, inget försvar?
Fick njursten för ett tag sen, satt på akuten 6 timmar med våldsamma smärtor, fanns en (1)läkare på SÖS akutavdelning!!!
VAR TAR VÅRA SKATTEPENGAR VÄGEN?
Det är helt otroligt att vi arbetande svenskar finner oss i att betala dessa skyhöga skatter och få så lite tillbaka.
Försvarsanslaget har minskat med typ 20 miljarder sedan muren föll i faktiskt pengavärde, var är dom pengarna? Ni politiker drabblar på om att försvaret fortfarande får 40miljarder som 1989. Ja 1989 var genomsnittslönen i Sverige 12500:- idag är den 22000:- 40 Miljader idag mostvarar drygt 20 Miljader 1989.
VAR ÄR VÅRA SKATTEPENGAR!!??

Leif Ekstedt sa...

Det är inte roligt att så snart någon öppnar munnen som inte är Moderat så blir det kritik. Alliansen biter sig själv i svanse.
Denna gång är det Alliansriksdagsmannen Göran.
Se positivt på tillvaron i stället.
Det är inte enkelt att ha synpunkter på vår inhemska försvar, som väl i dagsläget är ett par boxhandskar som mest.
Nu tänker jag på Gösta Boman och Jarl Hjalmarsson försvarsvänner men inte "stridisar".

Göran Pettersson sa...

Till Leif Ekstedt:
Givetvis ska man inte klaga på alla som inte är moderater. Men när någon likt Jan Björklund agerar så populistiskt som han gjorde igår då förtjänar han kritik. Läs gärna mer om bakgrunden på Sten Tolgfors blogg
http://tolgfors.wordpress.com/2010/01/14/inriktningsbeslut-for-forsvarsmakten-2010-2014-fattat-idag/