torsdag 10 juni 2010

Förutsägelsen rimligt rätt

I gårdagens blogginlägg förutspådde jag resultatet av den idag presenterade partisymaptiundersökningen från SCB. Min gissning hamnade ganska rätt, möjligen överraskades jag lite av att det i SCB-undersökningen skiljer hela 6 procentenheter mellan blocken. SCB:s undersökning är genomförd under perioden 28 april till 30 maj. SKOP som genomförde en undersökning under perioden 28 april till 19 maj redovisade ett övertag för de rödgröna med 5,1 procentenheter. Sifo med mätperioden 3 till 11 maj redovisade ett försprång på 3,1 proecentenheter för de rödgröna. Mätningar gjorda i slutet av maj och början av juni har ett radikalt annat resultat. Demoskop 26 maj till 2 juni, övertag med 6,6 procentenheter för Alliansen och Synovate 10 till 26 maj, + 1,8 procentenheter för Alliansen.

Vad blir då slutsatsen av allt detta. Troligen har det skett ett större skift i opinionen i slutet av maj. Det är stor rörlighet i väljarkåren. Valrörelsen avgör!

I valkretsen Stockholms län (utom Stockholms stad) är SCB:s resultat rörande blockens storlek nästan identiskt med valresultatet 2006. Dock har det skett rätt stora förskjutningar inom blocken. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har tappat i förhållande till valet 2006 och Moderaterna och Miljöpartiet har gått framåt.

SvD DN Expressen

3 kommentarer:

Anonym sa...

"Vad blir då slutsatsen av allt detta."

Förhoppningsvis att ni förlorar valet och att Fredrik Reinfeldt, et alii, ser sig tvingade att avgå. Det skall kosta att inte ha några principer alls. För skall man vara ärlig, varför rösta på kopian när originalet finns?

Rickard Ström, Vallentuna
f.d. Moderat kärnväljare

Johan Westerholm sa...

Göran

Valrörelsen blir stentuff.

Men kul.

mvh

Johan

Göran Pettersson sa...

Hej Johan!

Jag tror att det blir jämnare i riksdagsvalet än i kommunfullmäktigevalet i Norrtälje. I SCB:s mätning ligger Alliansen väldigt nära valresultatet från 2006 i valkretsen Stockholms län.