onsdag 9 juni 2010

Smolk i glädjebägaren

Ännu en opinionsundersökning denna gång från Novus visar på att Moderaterna gått om Socialdemokraterna i väljarstöd. Trots det har jag svårt att vara riktigt glad. Alliansen som helhet leder visserligen över de rödgröna med 47,0 mot 46,4 men det inberäknar Kristdemokraterna som i denna mätning skulle falla under fyraprocentsspärren (3,9 %). Ytterligare smolk i glädjebägaren är att Sverigedemokraterna i denna mätning hamnar över samma fyraprocentsspärr. Men en mätning gör ingen sommar. Tydligt är dock att det under slutet av maj och början av juni rört sig i väljarkåren och att Moderaterna på allvar kan utmana Socialdemokraterna om platsen som det största partiet. Imorgon redovisar SCB sin sista stora partisympatiundersökning före valet. Jag utesluter inte att den kommer visa delvis andra siffror. Den undersökningen kommer huvudsakligen att vara genomförd under hela maj månad. Det verkar som om det har skett en förskjutning i opinionen efter att det att de rödgröna presenterat sin budget samt att diskussion runt den rödgröna utrikespolitiken intensifierats. Min gissning är därför att SCB kommer att redovisa Socialdemokraterna som största parti och en knapp ledning för de rödgröna.

En mycket intressant fråga inför valet blir Socialdemokraternas roll i svensk politik. Är det så att vi nu ser slutet på en epok. Att Socialdemokraterna efter valet 2010 kommer att vara ett parti bland andra på samma sätt som deras systerpartier i Norge, Danmark och Finland. Jag tror mycket väl att det kan bli så och jag anser att det vore bra för svensk demokrati. Det är inte bra om det sker en sammanblandning mellan parti och stat, så har det tidvis varit i Sverige.

De kommande två veckorna spurtar riksdagen inför sommaruppehållet. Veckan innehåller ett antal voteringar som kommer att påminna Socialdemokraterna om vilka de numer samarbetar med. Jag utesluter inte att många klassiska socialdemokrater kommer att ogilla att behöva rösta med Miljöpartiet och Vänsterpartiet när det gäller energipolitiken.
SvD GP Sydsvenskan Expressen

4 kommentarer:

Anonym sa...

DET VIKTIGASTE ÄR ATT SD KOMMER IN I RIKSDAGEN SÅ DET BLIR ORDNING PÅ SVERIGE IGEN

Göran Pettersson sa...

När det gäller den frågan tycker vi uppenbarligen helt olika.

Anonym sa...

@ Anonym 10.14

Verkar vara en väl underbyggd argumentation, som jag tyvärr har lite svårt att följa. Kan Du utveckla på vilket sätt ett marginaliserat ytterskottsparti med4 % i riksdagen ensamma skulle kunna få ordning på Sverige ?

Det lär ju knappast få några större ovationer av sina koller i kammaren...

Patrik, Ängelholm sa...

Det du kallar smolk nu, kan vara en dröm för dig att se tillbaka på den 19 september...

Anonym 10.14. Enda sättet för SD att få ovationer av övriga partier är att svika sin politik och sina väljare, så ovationerna kommer därför att utebli. Sverige kommer äntligen få en riktig opposition i rikdagen! Idag håller ju de 7 varandra om ryggen.