lördag 19 juni 2010

Slaget förlorat om C och/eller KD åker ur?

Moderaterna redovisas idag som största parti i ytterligare en opinionsundersökning. Denna gång är det SKOP som konstaterar att Moderaterna övertagit ledarrollen i svensk politik. Två av allianspartierna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, hamnar dock i denna mätning under fyraprocentsspärren. Om undersökningen skulle ha varit valresultatet så skulle Alliansen ha fått en majoritet av rösterna men de rödgröna fått majoritet i riksdagen. Dock bör man beakta att avståndet mellan blocken har förändrats mycket fort. Socialdemokraterna har ännu inte lyckats stabilisera läget, förtroendet för deras partiledare är lågt även bland de egna sympatisörerna. Väljarflykten från S kan komma att fortsätta men i en annan form. Nu kan det mycket väl bli en ström av gamla socialdemokratiska sympatisörer som inte gillar MP och/eller V som tar steget över till Moderaterna. I SKOP:s undersökning får Moderaterna och Folkpartiet tillsammans 40,7 % mot 45,3 % för de Rödgröna. Det betyder att det endast krävs att ytterligare runt 150 000 väljare tar steget över från Socialdemokraterna till Moderaterna för att M och FP ska få egen majoritet i riksdagen även om C och KD hamnar utanför. Jag tror dock att vi kommer att få se att både C och KD segar sig över fyraprocentsspärren.
SvD

2 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Det vore ett misstag att försöka göra ett parti av Alliansen.
40% för två partier. Är tanken att käka upp de två andra så blir det
för få som höjer rösten och fler som blir följsamma streamliners.
Anser jag som är Moderat.Konkurrens är nyttigt.

Nils Matsson, moderat sa...

Jag läste GP:s SKOP-undersökning i morse. Något helt nytt håller på att etablera sig i svensk politik. Något som för bara några år sedan var otänkbart. Moderaterna som största svenska politiska parti. Vi har ju länge pratat om när Socialdemokraterna ska bli ett vanligt parti, men nu verkar det vara nära.

Hela systemet kan bli skakigt. Tänk om det blir så att två borgerliga partier åker ur riksdagen och ett mycket sargat S ska bilda regering. Det skulle inte kännas så bra på något sätt.

Nu tror jag att de nuvarande riksdagspartierna kommer att vara kvar även efter valet. Och med mycket arbete inför valet, så tror jag att vi kommer att se en stark borgerlig regering. Göran Pettersson kommenterade ett par tänkbara valresultat i går i sin politiska talradio. En knapp röd valseger eller en stark borgerlig seger. Jag hoppas på det senare.