onsdag 2 juni 2010

Varsamhet med orden

Jag har under en längre tid förvånats över hur ledande socialdemokrater inklusive Mona Sahlin har slängt sig med ordet stupstock när man beskrivit förändringarna inom socialförsäkringarna. Det verkar dessutom som om ordet funnits med i någon central socialdemokratisk språkregel för det har återkommit igen och igen. Det har använts av personer som i vanliga fall har ett balanserat och vårdat språk. Likaså har jag förvånats över att kritiken mot detta vulgärspråk har uteblivit. Idag skriver dock Hanne Kjöller en utomordentlig ledare runt ämnet stupstock. Läs den och återkom med kommentarer både här och på dn.se.

4 kommentarer:

Intelliwell sa...

Jag har också förvånat mig över att de kommer så lindrigt undan med en sådan helt felaktig nidbildning. Den är också, som Kjöller antyder, ett hån mot tjänstemännen på AF och FK. Men jag tycker att det är ännu konstigare att Alliansen är så fruktansvärt klantig vad gäller att förklara och sälja in sina reformer. Det räcker inte med en debattartikel i DN några dagar innan propositionen.

Anonym sa...

...och M tycks ha en språkregel som säger att folk som kämpar för "fel" åsikt per definition skall tituleras "nyttiga idioter" Gäller exempelvis motståndare till massavlyssning och blockader (Wykman) även om du själv nu använder det lite snällare uttrycket "välmenande utomstående".

Göran Pettersson sa...

Till Anonym:
Jag tror att din kommentar gällde mitt förra blogginlägg. När jag skrev "välmenande utomstående" så avsåg jag en mycket bred grupp inkluderande mig själv. De flesta demokratiska stater i världen verkar för att lösa konflikten i Mellanöstern. Tyvärr utnyttjas våra ansträngningar emellanåt av parterna för att komma åt varandra.

Anonym sa...

...gäller även ditt inlägg 1/3-2009, även om de lärde fortfarande tvistar om vad du egentligen säger där.