tisdag 29 mars 2011

Olyckligt med fotnotspolitik

Sveriges regering har fattat beslut om att lämna en proposition till riksdagen rörande insats i Libyen. Det är bra. Det är också bra att regeringen berett ärendet väl och inväntat att det råder klara ledningsförhållanden för operationen innan svenska förband sätts in. Det är dessutom bra att propositionen har brett parlamentariskt stöd. Dock är det olyckligt att denna enighet har krävt att uppdraget inte omfattar hela vidden av insatser som ges stöd för i FN resolution 1973. Genom att ge begränsningar för den svenska insatsen så skickar vi tyvärr en signal att vi inte ställer upp helhjärtat för den gemensamma insatsen. Tilltron till vår solidaritetsförklaring riskerar att försvagas om vi förser besluten om våra insatser med begränsande fotnoter. Ansvaret för detta vilar tungt på Socialdemokraterna och deras nye ledare Håkan Juholt.
Expressen SvD DN Aftonbladet

4 kommentarer:

CS sa...

Visst vilar ansvaret på Socialdemokraterna tungt men även på er. Ni bör vägra gå med på inskränkningarna i mandatet som i princip gör insatsen verkningslös.

Wiseman sa...

Göran: Instämmer.

Göran Pettersson sa...

Till CS:
Om S, V, MP och SD skulle rösta emot finns det inte majoritet i riksdagen för en insats. Det är också viktigt med ett brett parlamentariskt stöd då vi gör insatser.

CS sa...

S skulle sannolikt aldrig vågat dra det så långt att de hade vågat rösta ner en proposition med fulla mandat om alternativet är att inte genomföra en insats alls. Det hade varit ett så pass stort politiskt nederlag för dem att det är svårt att se att de skulle våga göra det. Detsamma gäller nog till del även MP.

Nu hamnar vi i en situation där alliansen förvisso tar inrikespolitiska poänger men där nationen Sverige får sänkt anseende internationellt, i synnerhet i militära kretsar, men framförallt där vi gör ytterst lite för att bidra till att skydda den libyska civilbefolkningen cilket var resolutionens huvudsyfte.