fredag 9 september 2011

Rapport från Shanghai

Finansutskottets resa i Kina fortsätter i Shanghai. Igår besökte vi myndigheten med ansvar för utvecklingen av den finansiella sektorn, Shanghais folkkongress och Shanghais utvecklingsmyndighet. Vid hade även ett möte med representanter för de svenska bankerna som har verksamhet i Shanghai. Shanghai strävar efter att bli en av världens ledande finansplatser. Det finns ett antal hinder på vägen. Dels är den kinesiska valutan reminbin (yuan) inte fullt konvertibel dels uppfattas rättssystemet som oförutsägbart.

Shanghais folkkongress bjöd på lunchmöte. Mötet följde det klassiska kinesiska konceptet med de respektive delegationerna sittande i stora fåtöljer med delegationsledarna placerade bredvid varandra. Vid det enorma runda lunchbordet hamnade jag emellan två kineser, ordförande av deras finansutskott och hans tolk. Det blev en spännande lunchkonversation där ordföranden konstaterade att han upplevt hårda tider. Tolken var utbildad vid Harvard och det är nog inte otroligt att han en dag kommer att ha en framträdande roll i folkkongressen.

Under våra samtal med kineserna har jag vid flera tillfällen ställt frågan vad de tror kommer att krävas för reformer för att deras ekonomi ska utvecklas vidare. Hur ska de gå från en kopieringsekonomi över till ekonomi som präglas av innovation? Vilka reformer behöver genomföras för att Kina ska vara attraktivt för kreativa unga människor? I inlindade ordalag så framgår det av svaren att de är medvetna om att de behöver göra samhället mer fritt.

Idag går studieresan vidare med besök till Shanghaibörsen, möte med en lokal utvecklingsbank, lunchmöte med en stor internationell bank, besök vid Ericsson utvecklingscenter och slutligen middag med den svenska handelskammaren i Shanghai.

Som tidigare utlovat återkommer jag med ett sammanfattande radioprogram om mina intryck från Kina.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!
Jag har ett skolprojekt på gång och går i första ring. Vi har nämligen ämnet "Konservatism". Vi därmed önskar att du fullgör och motiverar dina svarar när vi ställer dessa frågor. Detta är alltså en intervju som du kan vara delaktig i, och du förblir anonym.


Frågor:
Är det ekonomisk jämlikhet att förbjuda prostitution?
Tycker du att du har ett bekvämt privatliv?
Tycker du att staten gör tillräckligt för din trygghet?
Tycker du att man ska förnya samhället hela tiden eller låta det förbli som det är?
Hoppas gärna att du svarar, du gör en eller flera ungdomar mindre förvirrade över samhället.
Meddela gärna till: Ronaldo_95_Saf@hotmail.com