måndag 27 augusti 2012

Försvarsmaktsutformning

Det finns en övertro på att man kan analysera fram en "korrekt" försvarsmaktsutformning. Om man betänker att man dessutom arbetar i ett framtidsperspektiv på minst 10 år och att ett mycket stort antal parametrar är mycket osäkra så blir ekvationen mycket osäker. Att därför tvärsäkert säga vilket antal flygplan som är "rätt" om dryga tio år är därför tämligen ointressant. Vad som däremot är viktigt är att man tar fram system som är rimligt flexibla och balanserade. Att ha ett stort antal flygplan men utan bra sensorer, vapen och motmedel är inte särskilt smart. JAS E/F är nödvändigt för att få en plattform som medger att utrustas med radar, varpen och motmedel som ger den rimliga duellvärden mot de hot som kan förväntas om tio år. Det är dock viktigt att komma ihåg att utan radar, vapen och motmedel så är det bara en plattform utan stridseffekt.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Du har alldeles rätt där

Det är svårt att analysera fram en "korrekt" försvarsmaktsutformning

Det är därför man ska analysera vilka hotbilder vi kan ställas inför i framtiden och vilka förmågor vi behöver ha för att möta dessa

Det är väl det en försvarsberedning ska göra - eller?

Wiseman sa...

Göran:

Nej, man kan aldrig analysera fram någon korrekt försvarsmaktsutformning. Likväl måste man konstatera att någon form av analys kring möjlig utveckling och framförallt kring uppgifter krävs. På den fronten har det varit ytterst klent.

Men eftersom vi aldrig kan förutspå framtiden är det än viktigare med handlingsfrihet och på försvarsområdet är ju cyklerna som bekant ungefär ett decennium. Just handlingsfriheten har såväl Socialdemokraterna som nu under de senaste 6 åren Alliansen, fullständigt kapat och det gäller inte bara inom stridsflyget.

Anonym sa...

Och hur blir precisionen med luftförsvarsutredningen som är tänkt att ha ett perspektiv till 2040?

STAGECOACH sa...

Analys syftar bl.a. till att skapa handlingsfrihet. Utan analys, ingen handlingsfrihet.

Det som händer nu är att Alliansen bygger en organisation i blindo. I vilken annan bransch som helst så hade detta varit fullständigt underkänt.

Anonym sa...

Herrejösses vilket resonemang!!!! Ryssland kommer att ha omkring 2000stridsflygplan runt 2025-2030, varav ett stort antal kommer att vara PAK-FA, och du har mage och säga att antalet plan inte är viktigt!!!???

Ryssland i dag påminner om Tyskland i början av -30 talet, och du låtsas som om det regnar Göran.

Om det inte är så viktigt med antalet flygplan, varför hänger ni då upp er vid antalet 40-60 plan? Varför inte 20-40 när ni ändå håller på? Med erat förslag kommer vi inte att få någon försvarseffekt alls.// Aldrig mer Moderat

Anonym sa...

Utan baser, luftvärn, ledning, skydd, räddning, röjning och reparationsresurser så spelar antalet flygplan med sensorer och vapen ingen roll.

Det "system av system" som FV en gång hade finns inte mer och kan i framtiden inte kompenseras av aldrig så sofistikerade plattformar.

Anonym sa...

M har slutfört det S påbörjade. En fullständig slakt av försvarsförmågan.
M vill satsa på bidrag, bistånd och invandring.

Anonym sa...

Går du som katten kring het gröt? Eller tycker du det är viktigt med försvaret? Eller är det inte så viktigt med antalet plan? Utveckla gärna!

Göran Pettersson sa...

Roligt med så pass många kommentarer. Jag väljer att svara i ett nytt blogginlägg.