fredag 24 augusti 2012

Rubrikens makt

Igår hade jag och Yuliya Barsukova en debattartikel om Ryssland publiserad i Svenska Dagbladets webbupplaga. Jag kan väl tycka att rubriken "Öppenhet enda sättet att möta rysk nationalism" ganska dåligt sammanfattade artikeln. Rubriksättning är en särskild konst och många läsare är inte medvetna om att det inte är artikelförfattaren som sätter rubriken. Hur som helst här är en länk till artikeln, läs den och kommentera gärna här på bloggen.

5 kommentarer:

Askträdet sa...

Bra artikel men jag tror att den kommer att misstolkas till att den stödjer den oansvariga "vackert väder" politiken som vi bedriver i dagsläget eftersom du beskriver upprustning i Europa som en risk.

Med tanke på hur särskilt Estland men även Lettland i dagsläget har en isolerad rysk minoritet så måste vi i Sverige vara beredda på att rusta upp. I Georgien kunde Putin utnyttja det geografiska avståndet och OS men om vi fortsätter med en naiv försvarspolitik som svar på rysk upprustning så innebär det ett reellt hot mot våra östra grannländers frihet.

kriesse sa...

Jag håller helt med "Askträdet".

Tycker att det var bra att någon skrev en artikel som just innehåller "rysk upprustning" då det faktiskt är realitet och inte något som längre går att ducka för genom strutsmentalitet.

Jag tror dock precis som "Askträdet" att den kan misstolkas som fortsatt stöd för en naiv "bara vackert väder, inga moln" politik.

chris sa...

Ja, ni verkar väldigt naiva i artikeln. Att ni säger att "Putins mål är att stärka sin egen makt" trots att alla nu rapporter samt Putins egna ord om den upprustning som sker samgent säger att skälen är "hoten från öst" dvs Kina samt "det växande NATO", där har du huvudskälen till upprustningen. Det som sker i arktis verkar ni också "förtränga", att Ryssland nu utbildar arktisförband samt förlägger nya baser till området. Sverige har inte råd med naiva politiker i detta läge.

Göran Pettersson sa...

Till Askträdet: Du har helt rätt när det gäller hur många tolkar artikeln. Rubriksättningen bidrar också till denna tolkning. Men inget ont som inte har något gott med sig. Förhoppningsvis skriver någon en replik så att vi kan få igång en debatt. Urskiljningslöst rysshat spelar Putin i händerna.

Göran Pettersson sa...

Till Chris: Man måste kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Enligt min uppfattning så investerar de allra flesta europeiska stater för lite i sin säkerhet. Samtidigt anser jag att säkerheten i vår region hotas mest av en negativ utveckling för demokratin i Ryssland. Demokratiutvecklingen gynnas bäst av att vi är öppna. Läs gärna min medförfattare Yuliya Barsukovas blogg http://ybarsukova.wordpress.com så kan du säkert förstå att man inte ska dra alla ryssar över en kam.