fredag 31 augusti 2012

Vitaliserande debatt

Jag har läge hävdat att den försvars- och säkerhetspolitiska debatten haltar. Ofta diskuteras detaljöverväganden emedan de strategiska frågorna lämnas obesvarade. På dagens Brännpunkt gör Oscar Jonsson ett vällovligt försök att lyfta de strategiska frågorna. Jag hoppas att hans debattartikel bidrar till att vitalisera försvarsdebatten.

Jag har under sommaren spelat in två avsnitt av Försvarsradion om försvars- och säkerhetspolitik.

I det första så samtalar jag och min politiske sekreterare Erik Hagström om den svenska försvarsdebatten. Det programmet kan du lyssna på om du följer denna länk.

I det andra programmet samtalar jag och årets Princeton-praktikant, Yuliya Barsukova, om utvecklingen i Ryssland. Det programmet kan du lyssna på om du följer denna länk.

4 kommentarer:

Askträdet sa...

Som försvarsvän och orolig över den negativa utvecklingen i Ryssland så blev jag tagen på sängen av Sverigedemokraternas överraskande klarsynta debattinlägg (http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/socialdemokraterna-behovs-inte-for-ett-jas-kop_7457688.svd).

Däremot tyckte jag att att Oskars inlägg var ett mer än lovligt billigt försök att spela på NATO-spöket. Att Sverige investerar i sin luftförsvarsförmåga ökar inte våra anknytning till NATO. Snarare minskar det vårat beroende av NATO eftersom luftförsvar lär vara en av de första förmågorna som Sverige lär begära som stöd om en konfliktsituation börjar utveckla sig i närområdet.

Det som däremot knyter oss närmare NATO är den systemkollaps som resten av Försvarsmakten befinner sig i just nu med skenande personalkostnader, avsaknad av strategisk planering och stödsystem som är både dyra och ineffektiva (inte bara PRIO utan hela röran med FMlog, produktion/insats och Fortifikationsverket).

Anonym sa...

Gustav Wasa sa...

JAS Gripen är ett i formell mening militärt alliansfritt flygplan.

Det kan inte uteslutas att sammma folklig skepsis till Washingtonfördraget alltjämt kan göra sig hörd i Schweiz som i Sverige. Minns att det inte är alltför länge sedan som en folkomröstning kunde vinnas i Schweiz för att alplandet skulle kunna gå med i det FN som till stor del är baserad i den schweiziska staden Geneve. Geneve är emellertid ett undantag och landets kanske enda kosmopolitiska stad.

Vid en folkomröstning i Schweiz så räcker det inte alltid med att vinna en majoritet av rösterna på confederationsnivå. Detta skulle tämligen enkelt kunna ske genom att vinna en handfull storstäder.

Vid en folkomröstning kan under vissa omständigheter den schweiziska författningen kräva att förutom en majoritet av befolkningen också en majoritet av kantonerna röstar för att en stridsflygplansaffär ska gå igenom.

För att vinna de minsta och mest bergtagna av kantonerna har JAS Gripen hög Willhelm Tell-faktor tack vare sin militära alliansfrihet.

Den svenskhet som var en nackdel i Norge är en populärpsykologisk fördel i Schweiz.

kriesse sa...

När kommer riksdagen att besluta om inköp av de två nya ubåtarna?

Skipper sa...

Mitt tips är att försvarsbudgeten inte medger ett köp av några nya ubåtar så länge inte Göran och hans partikamrater ökar försvarsanslaget med ett antal miljarder.