onsdag 21 januari 2009

Besök från Värmdö gymnasium

Idag har jag träffat klass 08Nvc från Värmdö gymnasium. Jag har tagit emot rätt många klasser under min tid i riksdagen men aldrig tidigare har jag fått så många rent politiska frågor. 08Nvc hade varit och tittat när vi hade votering i kammaren och jag lovade att lägga ut ett YouTube-klipp när vi voterade i full hastighet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Tack för idag :)

Du tog upp hur entrepenad är bra då de har bättre samt effektivare sätt att driva tex ICA/Sjukhus. Men att välja entrepenad inom välfärd kan väl inte leda till något bra? Självklart leder till det till effektiviseringar, något som ser väldigt bra ut statistiskt fast som i verkligheten bara försämrar välfärden. Ett privat företag vill ju inte gå plus minus noll, utan vill tjäna pengar, det är det som är det bra med privata företag. Då är min fråga ifall det egentligen är så himla bra att placera entrepenad på ett statligt ägt sjukhus.

Jag måste också lägga klagomål gentemot moderaterna. Ni har i skarpnäcks stadsdelsnämnd planerat att stänga "reflexen" som är en liten bio/teaterplats vid kärrtorp. Enda anlednig är att ni inte vill finansiera den. Sedan tänker ni ta bort ungdomsmottagningen i kärrtorp och sätta ihop tre stycken ungdomsmottagningar och flytta dom till gullmarsplan. Era argument var att ungdomar är vana vid kollektivtraffik så det gör ingen större skillnad. Men det lustiga är att ni planerar att öppna ett sytembolag i skarpnäcksdelen för att man ska kunna gå till sin "hemmiljö" och känna sig trygg. Ganska ironiskt att detta inte gäller ungdomsmottagningen.

MVH Alex

Göran Pettersson sa...

Hej Alexander!
Tack själv! Ni var den klass hittills som har ställt de bästa och tuffaste politiska frågorna. Jag tyckte dessutom att era frågor visade på en stor politisk mognad.

När det gäller dina frågor om Skarpnäck så kommer jag vidarebefordra dem till ansvariga politiker i Skarpnäck.

Du för också ett resonemang om att välfärdstjänsterna borde bli sämre om de sköts i privat regi där den privata utövaren dessutom tillåts göra vinst. Det har i världen genom åren prövast ett antal olika ekonomiska modeller. Den som varit mest framgångsrik är marknadsekonomin. Den bygger på att det finns konkurrens mellan flera leverantörer/utövare. För att företaget ska vara framgångsrikt så krävs det då att det av kunden är nöjd med både pris och kvalitet annars väljer man en annan utövare. I Sovjetunionen försökte man under kommunisttiden att bedriva jordbruket i stora statligt ägda sk kolchoser. Trots de rationella jordbruksenheterna lyckades man aldrig komma i närheten av de skörderesultat som bönder som brukade jord i egen regi fick.

För att offentligt finansierad verksamhet i privat regi ska fungera väl krävs dock konkurrens. Det är ingen poäng, enligt min mening, att ersätta ett offentligt monopol med ett privat.

Återigen, tack för dina bra frågor. Jag hoppas att du fortsätter att engagera dig, även om det inte skulle bli hos moderaterna :-)

Göran Pettersson sa...

Till Alexander:
Jag har fått svar från moderaterna i Skarpnäck men jag saknar din epostadress. Du får gärna höra av dig direkt till skarpnäckmoderaterna deras epostadress är camilla.lindberg@moderat.se