fredag 30 januari 2009

Huvudfrågan i bakgrunden

Idag lämnar Försvarsmakten sitt underlag inför den kommande försvarspropositionen. Den politiska debatten riskerar nu att fokuseras runt om några orter förlorar sina militära arbetstillfällen. Den viktiga frågan är dock en helt annan och den torde även denna gång hamna i bakgrunden. Har vi rätt säkerhetspolitiks strategi? Jag har precis skickat iväg en debattartikel till europaportalen.se där jag lyfter fram det egendomliga att socialdemokraterna i Sverige så radikalt avviker säkerhetspolitiskt från sina systerpartier i våra grannländer. I veckans avsnitt av ”Den politiska talradion – dinledamot.se” samtalar vi om just den svenska försvars- och säkerhetspolitiken.

Du startar radioprogrammet genom att trycka på playknappen på spelaren här under. Programmet startar efter cirka 30 sekunder.
SvD
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

5 kommentarer:

Anonym sa...

Läs, om du har någon som helst ansvarskänsla:

http://cornubot.blogspot.com/2009/01/strategiskt-overfall-pa-sverige.html

anders sa...

Vad den socialdemokratiska oppositionen ämnar bedriva för försvarspolitik är ganska ointressant - just därför att de faktiskt sitter i opposition. Att alliansregeringen nu avser slakta de sista delarna av det svenska försvaret med motiveringen "vi skär inte ned lika mycket som oppositionen" är betydligt intressantare. Att ta ställning till dessa båda alternativ blir som att ta ställning om man vill att Sverige skall vara helt försvarslöst eller totalt försvarslöst. Tyvärr verkar en ansvarslöshet, historielöshet och ren och skär dumhet vara ledord de personer som jag lade min röst på i förra valt. Känner någon annan sig lurad?

Anonym sa...

Att kasta skit på ideologiska fiender är förvisso tacksamt och kul, men det löser inte problemets grund; Hur i helvete är det tänkt att den nya Försvarsmakten ska kunna skydda landet i händelse av kris/krig i vårt närområde?

Göran Pettersson sa...

Till Anonym:
Om du lyssnar på radioprogrammet inser du att jag är kritisk till den svenska försvars- och säkerhetspolitiken.
När det gäller just det scenario som beskrivs i länken så möts det bättre av färre förband med hög beredskap än fler med lägre.

Till Anders: När det gäller säkerhetspolitiken är det av betydelse hur socialdemokraterna agerar. Vi moderater anser att beslut om Natomedlemskap ska vila på en bred parlamentarisk majoritet dvs inkludera socialdemokraterna.

Till Lew: Jag anser som sagt att vi behöver en annan säkerhetspolitik.

anders sa...

Det enda som oppositionen och regeringen verkar vara kapabla till att enas om i denna viktiga fråga är, just behovet av att skrota landets förvarsmakt. Inte konstigt att man i våra grannländer skakar på huvudet och undrar vad vi egentligen håller på med.