fredag 30 januari 2009

Myter runt personalförsörjningen

Mycket av dagens debatt runt Försvarsmaktens underlag till regeringen handlar om personalförsörjningen. Socialdemokraterna verkar att ha bestämt sig för att köra på nostalgivägen. De väljer därför att försöka skrämmas med att vi kommer att få ett hemskt yrkesförsvar. Jag hade anledning för sju år sedan att kommentera frågan i en intervju med tidningen Framsyn. Särskilt rekommenderas den grafiska presentationen av myterna.
SvD DN

5 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket av dagens debatt handlar INTE om personalförsörjningen utan om att Sverige INTE på något trovärdigt sätt kan försvara sig mot ens ett pyttelitet militärt hot.

Vi som trots allt är kvar i FM har ju sedan du lämnade -06 inte direkt ökat vår försvarsvilja. Jag har inte hört en enda officerskollega de senaste 3 åren yttra något positivt om försvarsförmågan, HKV, försvarsdepartementet.

Visst, yeah-yeah, "mer redo" och "omedelbart insatsberedda". Tror verkligen någon att vi kommer att ha högre beredskap än R10 på något förband? Det blir inte ens H24 på en pluton.

Finansutskottet? Dags att skaka loss lite stålar till Försvaret av Sverige medans vi fortfarande finns kvar. Men nä-nä vi kommer ju aldrig någonsin att råka i konflikt med Ryssarna eller Naftogaz. De är ju alla så snälla nu för tiden. Men de stygga talibanerna ska vi spöa...

"Skyddet mot yttre och inre hot är två av statens huvuduppgifter."
Dina egna ord...

Bitter? Javisst!
Kapten i dag, rysk undersåte imorgon?

Anonym sa...

Håller med Kaptenen... politikerna förlorar sig i detaljer samtidigt som de stora frågorna försummas. Hotbilden har förändrats drastiskt de senaste 5 åren. Vi har inte tid med någon politisk lekstuga där man formar ett militärt instrument för internationella uppdrag istället för ett försvar av Sverige.

Svenska medborgare har rätt att kunna känna sig trygga, särskilt med tanke på hur mycket skatt vi betalar i detta land. Det är obegripligt och oförsvarligt att man inte anser att vi har råd med ett försvar som ens har begränsad förmåga att hålla svenskt territorium.

Efter den totala slakten av försvarets infrastruktur, organisation och materiel kostar det ohyggliga pengar att åter bygga upp en förmåga. Saken är den att bara för att regeringen Persson slaktade allt betyder inte det att en borgerlig regering kan avsäga sig ansvaret med hänvisning till att det skulle vara för dyrt. Låt det kosta då! Människoliv kostar mer! Men det tycker uppenbarligen inte svenska politiker, skamligt!

anders sa...

Regeringen skulle framstå som ärligare i mina ögon om den offentligt erkände att man faktiskt inte är intresserad av att försvar landet. Så Göran, varför inte lägga ner hela rasket, spar 20 miljarder och hyr in Blackwater för resterande slantar - de är visst inte önskade i Irak längre, men åker säkert till Afganistan om ni ber snällt.

Anonym sa...

Vi ska kanske be Blackwater komma till Sverige istället, eftersom regeringen inte verkar vilja sköta försäkringsskyddet av Sverige och dess innevånare.

Men förmodligen blir det nog dyrare och jag vet inte om jag egentligen vill ha några skjutglada säkerhetskonsulter i stan.

Jag betalar mycket gärna en premie för skyddet av min familj, mitt samhälle, demokratin, yttrandefriheten mm, men blir upprörd av den kompetens och kapitalförstöring som skett inom försvaret.

/Bengt

Våra förfäder lämnat efter sig ett arv som vi har att vårda med respekt för deras uppoffringar:
http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____17983.aspx

Anonym sa...

Moderaterna har helt lämnat försvarsfrågan, ointresset för försvar av Sverige är fullständigt.
Dags för borgerliga försvarsvänner att söka andra partier att lägga sin röst på.