lördag 3 januari 2009

Lätt och svårt vid tillsättningar

Regeringen har under de senaste dagarna fått ta emot mycket beröm för sin utnämningspolitik. Bakgrunden till berömmet är att de nytillsatta statliga cheferna har samma köns- respektive invandrarfördelning som befolkningen. Det är roligt att regeringen nu uppmärksammas för sina konkreta handlingar och att man pekas ut som ett föredöme. Att uppnå dessa nyckeltal är dock en tämligen enkel uppgift och behöver på intet sätt innebära att man gjort bra rekryteringar. En annan del av regeringens reformering av rekryteringsarbetet är enligt min uppfattning mycket viktigare men har inte fått lika mycket beröm. Genom att dels på förhand ta fram kravprofiler för de olika befattningarna och dels öppna för ett ansökningsförfarande så har regeringen bidragit till att vi rört oss bort från kompisstillsättningar och därigenom ökat chansen till att få rätt personer på befattningarna.
När det gäller privata företag så är jag fortsatt av den uppfattningen att det är ägarens exklusiva rätt att tillsätta styrelsen, det är en del av äganderätten.

Aftonbladet DN SvD
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

1 kommentar:

Anonym sa...

Men fattar du inte att de hör ihop? Det har blivit fler kompetenta kvinnor och invandrare eftersom de funnits där hela tiden, men inte kunnat ta sig in innan man införde en rättvis och neutral rekrytering.