söndag 11 januari 2009

Socialdemokraternas särställning på väg att brytas?

Dagens opinionsundersökningar från Demoskop respektive Skop innehåller både positiva och lite mer bekymmersamma siffror. För oss moderater är det givetvis mycket positivt att vi i undersökningarna nu ligger över 2006 rekordhöga valresultat. Det är likaså positivt att Alliansen reducerat oppositionens opinionsövertag och att det nu endast skiljer 6,2 (Demoskop) respektive 5,3 procentenheter (Skop) mellan regeringsalternativen. Däremot är det fortfarande så att oppositionen har ett större väljarstöd än Alliansen och framförallt så lyfter det inte för våra allierade partier.

De interna striderna inom socialdemokraterna mellan skånedistriktet och Mona Sahlin kan mycket väl vara det som krävs för att ytterligare runt 150 000 socialdemokratiska sympatisörer ska byta över till allianssidan och därigenom göra det hela till ett dött lopp. Mer än så är det inte som skiljer mellan regeringsalternativens väljarstöd.

Är det dessutom så att socialdemokraternas position som Sveriges största parti inte är given? Moderaterna har gått kraftigt framåt under det senaste halvåret och avståndet till socialdemokraterna är nu nere i 9,3 procentenheter i Skop och endast 6,6 procentenheter i Demskopmätningen. Kan 2010 bli året då socialdemokraterna tvingas stiga ned från tronen som Sveriges största parti?

SvD Aftonbladet SR Expressen Expressen
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

1 kommentar:

Grottolle sa...

Nja nu tror jag du gått Jan Björklunds flummskola. Du kan ju inte räkna med Kd i någon av mätningarna för dom verkar ju inte ta sig över 4% spärren. Och C verkar ju få det svårt oxå.