söndag 13 juni 2010

Ladbrokes förutsäger valresultatet

Gårdagens försök att prediktera dagens sifoundersökning blev rätt framgångsrikt. I debatten runt opinionsundersökningarna bortses det ofta från det finstilta i rapporterna. Jag anser att metoderna man nyttjar är bra och att man mäter opinionen bra. Det är dock viktigt att man beaktar när undersökningarna är genomförda samt vilka statistiska felmarginaler de arbetar med. Denna gång är det nog just vilken period undersökningen genomförts som har haft störst påverkan på resultatet. Trots att SCB:s och Sifos undersökningar redovisas med endast ett par dagars mellanrum så avser de två skilda mätperioder. SCB:s är i huvudsak genomförd i början av maj emedan Sifos är genomförd i början av juni. Båda instituten kan därför trots till synes vitt skilda resultat ha mätt opinionen korrekt. Här kommer en ytterligare komplikation in, opinionen är mycket lättrörlig. Därför är jag benägen att påstå att vad den senaste tidens alla undersökningar visar är att valrörelsen avgör.

Men jag tror dock att de senaste undersökningarna signalerar ett viktigt faktum. Socialdemokraternas ställning som det överlägset största partiet är brutet. Moderaterna har nu i flera undersökningar fått högre väljarstöd än Socialdemokraterna. Detta resultat har också uppnåtts då partiet varit i ledningen för regeringen. Det är en sak att vara populär när man sitter på läktaren och kommenterar det är en annan sak att få högst siffror när man är i majoritet.

Henrik Brors på DN säger att det är för tidigt att spela på valresultatet. Jag tror att han inte förstår sig på spel. Om man vill vinna något måste man ta risker. När resultatet är givet är det inte längre möjligt att spela. Spelinstitutens odds är en väl sammanvägd bedömning av ett antal olika faktorer och innefattar också trender. Måhända får vi veta mer om valutgången genom att studera bolagens spelodds än genom att studera opinionsundersökningarna. Du finner oddsen för riksdagsvalet från Ladbrokes här.
SvD DN DN Expressen GP Aftonbladet

6 kommentarer:

Anonym sa...

NU ÄR DET PÅ TIDEN ATT VI VISAR SD MER RESPEKT

Göran Pettersson sa...

På inte sätt!

Anonym sa...

Göran och co vill hellre sitta på pottkanten när valresultatet kommer. Strategin är att försöka locka över Mp, men vad händer om det inte lyckas. Jag kommer iaf njuta varje sekund när riksdagsledamöterna springer runt helt yrvakna och inser att SD har blivit tungan på vågen.

/Dr Dexter

Anonym sa...

@Sverigedemokraterna:

http://www.youtube.com/watch?v=RkZC7sqImaM&feature=related

http://ddayperspective/wordpress.com sa...

Jag hoppas att du blir lika chockad som riksdagens nuvarande partier kommer att bli! Sverigedemokraterna kommer att vinna samma framgångar som det holländska frihetspartiet och Geert Wilders! Man måste begripa att islam i första rummet är ett samhällssystem som precis som religionen islam styrs mot bättre positioner i våra västerländska samhällen av islamister och att det INTE finns någon modern version av islam utan bara den som delar in mänskligheten i trogna respektive otrogna! Inbillar du dig på något vis att DU skulle vara skyddad med den inställningen du har om du inte konverterar till bokstavstrogen muslim?

Valet är ditt... Antingen har du alla hästar hemma och tänker bortom den egna naveln på framtiden, på dina barn och barnbarn eller också får du ståta med omdömet att ha varit ovanligt dum och bidragit till dem som förråder sitt eget land!

Anonym sa...

Det finns odds på valet hos ett antal spelbolag: http://www.braodds.com/vinnande-block