söndag 17 april 2011

Grattis och beklagar Finland

Över 90 % av rösterna i det finska riksdagsvalet är nu räknade. Moderaternas systerparti Kokoomus verkar att bli största parti. Det är bra, Kokoomus har flera skickliga ledande politiker som kan göra mycket nytta för både Finland och EU. Vad som är mindre bra är att det nationalistiska populistpartiet Sannfinländarna gör ett mycket starkt val och blir näst eller tredje största parti. Det borgar för att det kommer att bli mycket svåra regeringsförhandlingar.

Centerpartiet som innehavt statsministerposten är valets stora förlorare. Det visar att det inte är givet att det parti som har statsministerposten är det parti i en koalition som gynnas i opinionen.

4 kommentarer:

Sumatra sa...

De svåra regeringsförhandlingarna i Finland kommer nog att utebli. Finnarna är för kloka för att kopiera de svenska riksdagspartiernas hantering av SD:s intåg i Riksdagen. Finner inte de svenska partierna snart ett vettigt sätt att hantera SD på, så är de snart ett 20-procentsparti.

Lew sa...

Man undrar hur det kommer gå för den svenska minoriteten och dess fortlevnad nu när "Sannfinländarna" (en sån term!) uppnått 20%. Mina svensktalande finska vänner är minst sagt upprörda.

Leif Ekstedt sa...

Läste DN i dag. Det som "Sumatra" skriver om ett vettigt sätt att hantera SD gäller tydligen i vår egen politik. Antingen blir vi så stora att vi kan skippa samarbetet eller och så får vi i all ödmjukhet tänka om.

Anonym sa...

Det är väl inte så konstigt om Sannfinländarna vill skippa "svenskan". Den står ju ändå bara för barbari enligt högsta ort.

http://www.dn.se/nyheter/politik/reinfeldt-det-ursvenska-ar-blott-barbari