torsdag 21 april 2011

Juholt låter allt mer som en kommunist

Uppdatering 23 april 09.00
En stor del av läsarna av just detta inlägg kommer från en sida på Facebook. Eftersom huvuddelen av dessa besökare endast läser just detta inlägg så väljer jag att uppdatera det med texten från det inlägg jag gjorde i går i det aktuella ämnet kulturpolitik och människosyn.

Gårdagens blogginlägg rörande Håkan Juholts DN-debattartikel om de enligt honom dramatiska förändringarna av kulturpolitiken drog många besökare till bloggen. Av kommentarerna och länkningarna att döma var det mycket vänsterfolk på besök igår. Dessa tillfälliga besökare verkade mycket upprörda och framförallt för dem utvecklar jag idag mina tankar i gårdagens inlägg.

Håkan Juholt verkar med sin debattartikel vilja skapa en bild av en regering som vill krossa kulturen. Han gör det genom att med mycket starka ord beskriva skillnaderna inom kulturpolitiken. Han hävdar också att dessa skillnader i kulturpolitik skulle härröra från en skillnad i människosyn. Detta sätt att argumentera är djupt demagogiskt och här vanligtvis hemma hos ledare och folkförförare inom extrem organisationer. I Juholts fall vänder han sig likt kommunistledare emot marknaden.

Vad är det då som gjort Juholt så upprörd? Han för fram några konkreta förändringar som Alliansregeringen genomfört.

Alliansen har tagit bort den fria entrén till de statliga museerna. Fri entré vid flertalet statliga museer förslogs i budgetpropositionen 2003. Försöket pågick i full skala vid 19 statliga museer under åren 2005 och 2006. Fri entré har följaktligen funnits under två av de alla år som vi har haft en Socialdemokratisk regering. Innebär det att de andra regeringscheferna Tage Erlander, Olof Palme och Ingvar Carlsson hade en annan människosyn än Håkan Juholt?

Nacka kommun planerar att lägga ut driften av sina bibliotek på entreprenad. Detta innebär fortsatt att verksamheten är gemensamt finansierad och styrs av bibliotekslagen och lokalt beslutade politiska inriktningar. En stor del av landet förskolor drivs idag på samma sätt i enskild regi, offentligt finansierade och reglerade i lag och av lokala politiska beslut. Om en ändring av driftsformen av bibliotek är så upprörande tycker då Juholt också att förskolor i enskild regi visar på en annan människosyn? Om inte varför tycker han i sådana fall att bokutlåning i enskild regi är allvarligare än barnomsorg?

Regeringen har slutat att utse nya konstnärer som ska få livslång statlig inkomstgaranti. Jag kan se argument både för och emot denna form av statlig förläning. Wikipedia har en lista på dagens 157 innehavare av statlig inkomstgaranti. Jag har svårt att tro att dessa personers kulturverksamhet på något dramatiskt sätt blivit mer kreativ och självständig för att deras statliga belöning varit livslång.

På en punkt var mitt inlägg igår dåligt formulerat. Jag tycker inte att Juholts syn på kulturpolitiken är kommunistisk. Däremot börjar han mer och mer låta som en kommunist när han agiterar. Hans försök att få små politiska skillnader att framstå som avgrunder, att ställa grupper emot varandra och att utmåla motståndaren som representant för en annan människosyn är oroande. Sverige behöver en ansvarsfull opposition med en oppositionsledare som kan utgöra en trovärdig statsministerkandidat. Sverige behöver inte en oppositionsledare som med demagogiska tal och artiklar försöker vilseleda sina åhörare.

Bloggar som kommenterade gårdagens inlägg:
Alliansfritt Sverige Ekonomisten Röda Berget Thomas Böhlmark Mitt i Steget Roger Jönsson Peter Andersson In your face Högbergs Tankar Badlands Hyena

Slut på uppdateringen.
***

Håkan Juholt är verkligen inte nyansernas mästare. Däremot verkar han att vara en slagkraftig citatmaskin som eldar vänsterfalangen inom svensk politik. Nu senast lyfter han i en artikel på DN-debatt kulturpolitiken. I artikeln uttrycker han att hans förtvivlan är stor för att kulturarbetare ska försörja sig själva och att Nacka kommun prövar ett nytt sätt att driva biblioteksverksamheten. Han anser vidare att dessa förändringar visar att alliansens politiker har en annan människosyn. Jag är efter att ha läst Juhots senaste utspel benägen att hålla med honom på den punkten. Det verkar som om Håkan Juholt präglas av den kommunistiska synen på samhället, kulturen och individen. Jag är glad över att jag inte har den människosynen.
DN Expressen
Bloggar: Medelklass

39 kommentarer:

Anonym sa...

Glädj dig du över ditt partis människosyn. Ni har ju visat vad den är med utförsäkringarna.

Niklas sa...

Ojojoj, vad ska man säga, från en riksdagsledamot, det här är något man förväntar sig av en omogoen MUFare, inte en riksdagsledamot. Man kan ju tycka att det ska krävas lite mer brainpower än så för att få sitta i riksdagen. Om det bästa argumentet du kan komma på är att Juholt "präglas av den kommunistiska synen på samhället" kan du lika gärna ge upp nu.

Leif Ekstedt sa...

Juholt är inte problemet för dagen. Lufta i stället våra framtidsplaner. Annars blir det introvert navelskåderi.

Magnus i Solna sa...

Uppenbarligen så trampade du folk på tårna med detta inlägg. Det är väl ett tecken på att de inte har någon politik överhuvudtaget när det gäller ekonomi eller annat, när han flummar på utan att komma med något konkret.
Plakatpolitik är väl om något jag associerar med omogna ungdomsförbundare.
Till anonym:
Människor blev utförsäkrade under Perssons regeringstid. Vad sa det faktumet om S människosyn?

Anonym sa...

Har man inget vettigt att säga brukar man gå till personangrepp. Göran P är känd för ofta göra det, i tal och skrift.

Göran Pettersson sa...

Till Anonym:
Jag tror just att du lyckades bevisa din tes.

Anonym sa...

Motsatsen till Godwins lag!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Godwins_lag

Himself sa...

Menar du på fullt allvar att den som inte vill privatisera biblioteken präglas av en kommunistisk människosyn?
Vet du överhuvud taget vad kommunism är? Eller för den delen vad ett bibliotek är?

Och inser du att med den definitionen är de flesta borgerliga kommunpolitikerna i det här landet präglade av en kommunistisk människosyn...?

Du borde nog överväga att be kommunismens offer i Östeuropa OCH Håkan Juholt om ursäkt.

Anonym sa...

Förtydligande av min kommentar ovan: Godwins lag säger att ju längre en diskussionstråd blir, desto större är sannolikheten att den slutar med en jämförelse med nazister eller Hitler.

Detta blogginlägg uttrycker motsatsen: redan innan diskussionen har börjat har det skett en jämförelse med kommunism. Vilken kille!

Anonym sa...

Haha, en moderat pratar människosyn. Jag visste inte att ni hade någon?

Nicklas Eriksson sa...

Moderater, medlemmar i International Democrat Union, vilken rymmer i stort sett alla Syd- och Latinamerikas militärjuntepartier plus en del europeiska, ska nog inte öppna näbben om människosyn känner jag denna skärtorsdagskväll...

Mazdak sa...

Som kommunist blir man smått illamående av att bli jämförd med Håkan Juholt...

Anonym sa...

Att i ena meningen beskylla Juholt för att vara nyanslös och i andra koppla skepticism mot privatiserande av bibliotek till kommunism, ska det uppfattas seriöst?

Davve sa...

Han har ju rätt Juholt. Er regering gör allt för att få människan att bli konsument snarare än medborgare.

Bland det värsta jag hört hittills är när er jämställdhetspolitiker säger att det inte är ok att ungdomar går till skolan och mår dåligt. Varför? Jo för att en dålig skolgång leder till att Sverige kan konkurrera sämre på den internationella arbetsmarknaden. Det finns tydligen inget egenvärde i att folk mår bra eller?

Anonym sa...

Göran Pettersson är kommunist!
Han lever på skattepengar!

Anonym sa...

Finns du på riktigt - och representerar ett demokratiskt part? Historielös och obildad! Kanske en sponsor kunde betala din riksdagslön så du slipper ligga samhället till last! Man blir ju faan i mig beklämd!

Anonym sa...

Kultur ska vara tillgängligt för alla, då kultur är ett del av samhället.

Men moderater tycker att kultur ska vara för de få, de som betalar för det. Sedan hatar moderater sådant som för människor samman.

Moderaternas cyniska tänkande på människor och samhälle är sjukt.

Anonym sa...

Ditt partis människosyn är skrämmande. Partiet skämmer ut vårt land.
Eva i Skåne

Anonym sa...

Avgå. Bara avgå.

Jimmy Baker sa...

Välskrivet Göran. Vi kan ju alltid hoppas att Juholt fortsätter att försöka konkurrera om Lars Ohlys väljare.

Till Anonym: så länge du postar en messa trams-kommentarer utan att visa vem du är så kommer ingen ta dig på allvar. Folk som döljer vilka de är förtjänar inte att tas på allvar, därmed förpassas dina löjliga kommentarer direkt till cylinderarkivet.

Rickard P. Stumm sa...

Om man har varit försörjd av Pappa Staten som militär hela sitt vuxna liv så ska man tänka efter noga innan man kackar i eget bo.

Anonym sa...

Jag gläds i hjärtat att du retar dig på Juholt. Det betyder att han är på rätt spår. Och att döma av de kommentarer du fått så har folk börjat tröttna på att bli sparkade på. Gott hopp om solidariteten i landet, med andra ord.
Linda i Skåne

iggo sa...

Just det, fascism och egoism är ju vad som gäller, fan ska hålla på och kasta pärlor till svinen, hu!

Göran Pettersson sa...

Av kommentarerna att döma har Juholt verkligen lyckats att egga vänsterfalangen inom Socialdemokraterna till klasskamp. Är det någon som minns vad grundfrågan handlade om. Om inte så kan jag rekommendera följande blogginlägg http://dinledamot.blogspot.com/2011/04/jag-formulerade-mig-illa.html

Peter Björkman sa...

En man som levt större del av sitt liv på skattemedel har talat.

Anonym sa...

Det finns stora ideologiska skillnader mellan oppositionen och regeringens kulturpolitik. Och det påstås idag saker om kulturen som hade varit otänkbara för bara ett par decennier sen år sedan.

Kulturministern själv har ju gett uttryck för radikalt marknadsliberala när hon uttalat sig:

http://playrapport.se/#/video/1937963

Juholt gör helt rätt som reagerar.

Eva Hillén Ahlström sa...

Jodå, Göran, nog minns jag grundinlägget:

”Håkan Juholt är verkligen inte nyansernas mästare. Däremot verkar han att vara en slagkraftig citatmaskin som eldar vänsterfalangen inom svensk politik. Nu senast lyfter han i en artikel på DN-debatt kulturpolitiken. I artikeln uttrycker han att hans förtvivlan är stor för att kulturarbetare ska försörja sig själva och att Nacka kommun prövar ett nytt sätt att driva biblioteksverksamheten. Han anser vidare att dessa förändringar visar att alliansens politiker har en annan människosyn. Jag är efter att ha läst Juhots senaste utspel benägen att hålla med honom på den punkten. Det verkar som om Håkan Juholt präglas av den kommunistiska synen på samhället, kulturen och individen. Jag är glad över att jag inte har den människosynen.”

Kort, tydligt och omöjligt att uppfatta fel. Dessutom med en omissförståelig rubrik ”Juholt låter allt mer som en kommunist”. Kalla fötter?

/Eva

Göran Pettersson sa...

Till Eva:
Nej inga kalla fötter, inlägget finns kvar nedanför uppdateringen.

Jah Hollis sa...

Har man inget annat att komma med kan man ju alltid plocka fram det gamla kommunistspöket ur garderoben.

Göran Pettersson sa...

Till Jah Hollis:
Eller så kan man mana till kamp och utmåla sin motståndare som ett monster som har en annan människosyn.

Anonym sa...

Så enligt dig är man kommunist om anser att ägandet i icke privat regi är att föredra inom vissa områden ?

Är man kommunist om man anser att sjukvården skall vara i allmän ägo och är det bästa alternativet för att privat ägo skulle göra sjukvården dyrare för varje invånare i Sverige ?

Göran Pettersson sa...

Till Essbeck:
Nej det anser jag inte. Däremot låter Juholt som en kommunist när han försöker få det att framstå att hans politiska motståndare har en annan människosyn när det återinför entréavgifter på museer och tidsbegränsar de statliga konstnärslönerna.

Läs gärna hela blogginlägget en gång till.

Kamrat Socialdemokrat sa...

Du är okunnig om ideologier, som högern brukar vara.

aw sa...

Grattis till att så många läser/kommenterar din intressanta blogg!!!

Mattias sa...

Bäste Göran

På tal om just människosyn. Kanske kan du förklara varför ditt parti, Moderaterna, är medlemmar i en organisation: IDU, som välkomnar gamla fascistpartier och diktaturstödjare? I i IDU sitter bl.a Strössners Coloradoparti samt en hel radda gamla juntapartier från olika Latinamerikanska länder. Delar du dina broderpartiers människosyn, eller har nu bara samma uppfattning om "marknaden"?

vänligen /mattias

Anonym sa...

Du skämmer ut oss som bor i Norrtälje kommun med dina helt idiotiska uttalanden. Är det inte dags för dig att dra dig ur politiken och bara vara den Lohärad-bondtölp som du är och sluta innan du måste fly både från kommunen och Sverige. Varför låtstas vara bättre än vad man är!!!!!!!!!

krank sa...

Rätt kul: Beskylla Juholt för att vara "kommunistisk" och dessutom vara "demagog". Självinsikt? Är det inte demagogiskt att drämma till med kommuniststämpeln?

Anonym sa...

kan man inte fixa en särskild domän för moderata bloggare med suffixen .tratt så man vet vad som väntar när man går dit för att läsa det senaste inom dumhet och arrogans ?

Emil sa...

Hellre kommunist än utförsäkrad.